Європейці регулярно тайкома ходять до Януковича на вмовляння

Середа, 27 лютого 2013, 09:35

На саміті Україна - ЄС не відбулося ні прориву, ні регресу, а його успіх відносний.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" з посиланням на джерела.

"Сторони обговорили майбутній візит Януковича до Росії, говорили про те, як буде розвиватися співпраця з Росією в питанні використання української газотранспортної системи", - сказав один зі співрозмовників видання.

"Була предметна розмова про "Південний потік" (газопровід в обхід України). Віктор Янукович розповів про плани співпраці з Митним союзом (Росії, Білорусі й Казахстану)", - додав він. 

Як відомо, президент Європейської ради Жозе Мануель Баррозу після саміту висловив думку, що "все ж таки є можливість знайти такий формат співпраці з МС, який не вступав би в суперечність із угодою про асоціацію (України й ЄС)".

Проблема вибіркового правосуддя також обговорювалася на президентській зустрічі, запевнили декілька високопоставлених джерел.

"Останні рішення (про зняття камер відеоспостереження в палаті Юлії Тимошенко) поліпшили атмосферу зустрічі, але вони, звісно ж, не є тим відчутним прогресом, який ЄС очікує від України в даній сфері", - зазначив один зі співрозмовників.

"Підбиваючи підсумки саміту в цілому, скажу, що регресу не було, але не було й прориву. Про успіх можна говорити тільки ґрунтуючись на тому, що очікування від саміту в дійсності не були надто високі", - заявив він. 

"Герман ван Ромпей прямо сказав Віктору Януковичу, що інститути ЄС визначили для себе крайній термін – початок травня. За цей період ми повинні побачити прогрес у всіх сферах, у тому числі й щодо вибіркового правосуддя", - наголосив співрозмовник газети.

Конкретні сценарії виходу з кризи в питаннях, пов'язаних із Юлією Тимошенко та Юрієм Луценком, у понеділок не обговорювалися. За рішенням європейських лідерів ця частина переговорів – у компетенції представників Європарламенту Патрика Кокса й Олександра Кваснєвського, які вже запропонували Віктору Януковичу певні сценарії.

Зустрічі європейських посередників з українським президентом проходять регулярно, і, як правило, Адміністрація глави держави не повідомляє про них, зазначив представник Європарламенту, який побажав залишитися неназваним: "Якщо підсумувати тривалість їхніх переговорів, вийде близько 25 годин". 

Один зі співрозмовників видання сказав: "Вважаю, що Юрій Луценко вийде з в'язниці, і будуть вирішені певні питання, пов'язані з Юлією Тимошенко. Однак ці припущення не можна вважати достовірними доти, доки вони не будуть підтверджені роботою місії Кокса-Кваснєвського". 

Кваснєвський уже підтвердив, що спостережна місія Європарламенту просила Януковича звільнити Луценка через помилування.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...