У Європі підозрюють, що навіть санкції не напоумлять Україну

Понеділок, 11 березня 2013, 09:39

Запровадження заборони на в'їзд до Євросоюзу представникам української влади та бізнесу у даний момент може стати контрпродуктивним кроком.

Таку думку висловила аналітик брюссельського Центру європейської політики Аманда Пол в інтерв'ю DW.

"Саме сьогодні, мені здається, настав найбільш вирішальний період у стосунках між ЄС та Україною за всю їхню історію. Квітень буде особливо важливим місяцем", - вважає експерт.

"Брюссель нині намагається залучити настільки багато союзників всередині України, наскільки тільки можливо. Тому запровадження заборони на в'їзд до ЄС у цей конкретний момент стало б контрпродуктивним кроком",- пояснила Пол.

На її думку, заборона на в'їзд до ЄС і заморожування банківських рахунків у разі запровадження таких санкцій "буде для олігархів дуже нещасливим розвитком, і їх, напевне, сильно дратуватиме".

Втім, експерт вважає, що такі заходи навряд чи допоможуть змінити внутрішню ситуацію в країні. Як приклад вона наводить Білорусь.

"У випадку Мінська санкції нічого не змінили – не змінили політику президента Олександра Лукашенка", - констатує Пол.

За її словами, нині Євросоюз навряд чи має якісь конкретні плани щодо санкцій відносно України, але ніхто не знає, що може статися вже наприкінці нинішнього року.

Якщо ситуація в Україні і надалі загострюватиметься, продовжила брюссельський аналітик, тоді питання санкцій може цілком з'явитися на порядку денному.

Як відомо, минулого тижня 20 французьких депутатів підписали петицію, в якій вимагають заборонити в'їзд на територію ЄС Рінату Ахметову та Вадиму Новінському. Свою вимогу депутати в Парижі обґрунтовують тим, що ці олігархи є головними спонсорами органів української влади, причетних до справи Юлії Тимошенко.

Раніше голова комітету Європарламенту Елмар Брок не виключив запровадження санкцій проти тих в Україні, "хто систематично руйнує принципи правової держави".

Євросоюз має чималий перелік країн, проти яких запроваджено санкції, зокрема заборону на в'їзд та транзит територією ЄС для певних громадян цих держав. У цьому списку є й два сусіди України – Білорусь та самопроголошена й невизнана Придністровська республіка.

Рішення щодо Мінська ухвалили 2006 року, а 2012-го його подовжили на невизначений термін. За офіційними даними, "чорний список" складається з 243 громадян Білорусії.

Для Придністров’я санкції запровадили 2010 року через перешкоджання діяльності молдовським школам, які використовували латиницю. Їх подовжили до серпня 2013 року. У списку мешканців Придністров'я, яким заборонено в'їзд та транзит територію ЄС, - 11 офіційних осіб. Серед них і колишній самопроголошений президент Ігор Смірнов, і обидва його сини.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News