Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Верховний Суд хоче більше грошей і повноважень

Понеділок, 11 березня 2013, 21:43

Обсяг повноважень, який сьогодні має Верховний Суд, не дозволяє йому в повній мірі виконувати свої функції.

Про це заявив голова ВСУ Петро Пилипчук, виступаючи на урочистому засіданні з нагоди 90-річчя утворення  Верховного Суду України.

"…законодавство, яке регулює діяльність Верховного Суду, потребує істотного удосконалення. Перш за все це зумовлено тим, що той обсяг повноважень, який сьогодні має Суд не дозволяє йому в повній мірі виконувати ту функцію, яка йому як Верховному Суду має бути притаманною – а саме забезпечувати однакове і правильне застосування законів всіма судами і забезпечувати єдність судової системи", - заявив Пилипчук.

"Перш за все судді ВСУ переконані в тому, що для здійснення своїх функцій Верховний Суд як найвищий судовий орган у системі судів загальної юрисдикції повинен мати відповідний обсяг повноважень", - продовжив він.

"Він має забезпечувати єдність судової практики у сфері застосування норм не лише матеріального права, а й процесуального. Так само не повинно існувати обмежень його повноважень щодо перегляду справ у разі встановлення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення державою міжнародних зобов’язань при вирішенні справи судом", - додав глава ВСУ.

"Доступ людини до правосуддя в державі не повинен залежати від рішень судів нижчого рівня про допуск справи до провадження у Верховному Суді. Порядок перегляду справ Верховним Судом, визначений процесуальним законодавством, не повинен містити обмежень права учасників судового процесу безпосередньо звертатися до найвищого судового органу", - сказано у заяві.

Окрім того, Пилипчук переконаний, що необхідно удосконалити процесуальне законодавство, яке регулює діяльність Верховного Суду по розгляду судових справ.

"Передбачивши, що висновки Верховного Суду за результатами розгляду справи є обов'язковими для всіх суб'єктів правозастосування, парламент надзвичайно поверхово урегулював питання про те, у якому процесуальному документі і в якому виді ці висновки мають бути викладені, з якого моменту вони набирать прецедентного значення, яку відповідальність несуть особи, які ігнорують їх", - сказав він.

"Це створює для суддів суттєві труднощі", - наголосив глава ВСУ.

"Зазначу, що законопроекти з метою виправлення цього становища неодноразово реєструвалися, проте їх розгляд так і не відбувся", - додав він.

"Не можу не сказати ще про одну проблему, яка потребує законодавчого вирішення. З прийняттям в липні 2010 року Закону "Про судоустрій" всі судді України, в тому числі судді ВСУ були позбавлені гарантій соціального і матеріального захисту", - сказав Пилипчук.

"При цьому ці гарантії не були якимись пільгами чи перевагами, вони були спрямовані на захист незалежності судді і суду, на компенсацію тих втрат, які неодмінно ніс суддя у зв'язку з позбавлення права займатися політичною діяльністю або бізнесом", - додав він.

"Питання про повернення суддям цих гарантій є питанням честі для влади. До речі відповідний законопроект нещодавно зареєстрований у парламенті", - підкреслив глава ВСУ.

"Не можу сьогодні не зупинитися й на проблемі незалежності судової влади. Ця проблема переходить з року в рік. Хронічне недофінансування судової системи, на жаль, стало для нас звичним явищем, а злочини стосовно життя та здоров’я суддів стають дедалі зухвалішими", - додав Пилипчук.

"На сьогодні стан забезпечення безпеки суддів залишається незадовільним, механізми захисту суддів від протиправних посягань є неефективними, що іноді призводить до незворотних наслідків, зокрема до вбивства суддів", - підкреслив він.

"Останнім часом почастішали випадки посягань на життя та здоров’я суддів, що змусило органи державної влади й суддівського самоврядування вжити низку заходів, спрямованих на забезпечення безпеки суддів", - зазначив глава ВСУ.

Як відомо, Кабінет Міністрів пропонує посилити державний захист суддів.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...