Хворі на ниркову недостатність перекрили дорогу у центрі Черкас

Вівторок, 12 березня 2013, 14:21

У Черкасах кілька десятків пацієнтів приватного діалізного центру "Фрезеніус" перекрили дорогу у центрі міста та міст через Дніпро.

Основна вимога хворих на гостру ниркову недостатність, які отримують гемодіаліз (очищення крові) у "Фрезеніусі", – фінансування їхнього лікування саме у приватному центрі, а не в обласній лікарні, передає Радіо "Свобода". 

Спершу хворі розгорнули акцію протесту на Соборній площі під вікнами Черкаської облдержадміністрації. Вони тримали плакати "Де наші гроші на лікування?", "Гемодіаліз – це життя", "Дайте право на якісне лікування", "Девіз влади: нема відкатів, нема фінансування. Геть таку владу!".

Хворі вимагали, щоб чиновники не змушували їх лікуватися в обласній лікарні, де, за їхніми словами, надають гірше лікування, а профінансували гемодіаліз у приватній клініці "Фрезеніус".

Хворі на ниркову недостатність перекрили дорогу у центрі Черкас. Фото - Дар’я Бунякіна (RFE/RL)
Хворі на ниркову недостатність перекрили дорогу у центрі Черкас. Фото - Дар’я Бунякіна (RFE/RL)

Щойно розпочалася протестна акція, до мітингувальників вийшов керівник головного управління охорони здоров’я Черкаської облдержадміністрації Володимир Брожик. Він запевнив людей, що до кінця березня обласна влада погасить борг, який є перед  "Фрезеніусом" іще з минулого року.

Як сказав Брожик, обласна влада гарантує, що керівники районних та міських рівнів укладуть угоду із приватною структурою і ніхто не вимагатиме, щоб люди переходили на лікування в обласну лікарню.

"Обласна державна адміністрація буде гарантувати проплату із районів протягом цього року. На це погодилася компанія "Фрезеніус", тому на цей рік питання фінансування буде знято", - запевнив Брожик.

Мітингувальники після зустрічі з представником облдержадміністрації назвали його заяву "оказамилюванням", продовжили акцію протесту та перекрили бульвар Шевченка. На центральній вулиці Черкас утворився довгий затор.

Пізніше пацієнти "Фрезеніусу" на кілька хвилин перекрили ще й дамбу через Дніпро.

У четвер люди збираються їхати у Київ та проводити акцію протесту вже під стінами Верховної Ради.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування