Фінансова поліція характерна для авторитарної держави - експерт

Вівторок, 12 березня 2013, 17:12

Ініціатива створення фінансової поліції в Україні цілком відповідає політиці нинішнього уряду, що спрямована на централізацію корупції та посилення ролі силових структур.

Про це заявив президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер у коментарі "Тиждень.ua".

"Судячи з тієї інформації, що розмножена в інтернеті, такий універсальний орган, наділений надповноваженнями, не тільки об’єднує цілий ряд силових структур, а й не підкоряється нікому, крім президента. Тобто його статус різко підвищений, ця структура монопольна", - зазначив він.

"Її повноваження значно розширені у порівнянні з тими структурами, які вона об’єднує. У неї – колосальні права, включаючи застосування зброї. З яких це пір структура, що розслідує економічні злочини, озброєна і має такі права, ніби бореться з бандитами?!", - обурився Пасхавер.

За його словами, ініціатива створення фінансової поліції є дуже характерною для авторитарного суспільства.

"Ця спроба (створити фінансову поліцію) перебуває в рамках ідеології авторитарного суспільства, коли силові структури займають все більше місце в житті людей", - сказав експерт.

На думку Пасхавера, ця ініціатива призведе до "зниження захищеності людей від посягання держави на їхні права".

"Якщо це направлено на платників податків, то це буде використано – по-перше, як централізація корупції, що також відповідає ідеології нинішньої влади, зниження захищеності платників податків тощо", - вважає експерт.

Водночас, міністр доходів і зборів Олександр Клименко наголосив, що рішення про створення в Україні фінансової поліції ухвалить президент.

"Відповідь щодо цього питання надасть президент, ми повинні отримати його позицію з цього питання", - заявив Клименко на брифінгу у відповідь на запитання, чи буде згодне Міндоходів передати деякі свої функції новій структурі, повідомляє УКРІНФОРМ.

"Рішення ухвалюватиме президент – і ми його будемо виконувати", - наголосив Клименко.

Як відомо, на узгодження Міністерству фінансів та Міністерству доходів та зборів подано проект закону "Про Службу фінансових розслідувань України (фінансової поліції)", який пропонує зробити СФР окремим силовим органом з майже необмеженими повноваженнями, який буде підпорядковуватися президенту.

Серед функцій Служби фінансових розслідувань буде контроль за дотриманням законодавства у сфері держзакупівель, боротьба з розтратою бюджетних коштів на всіх рівнях, протидія відмиванню доходів та боротьба з корупцією.

Крім цього, поліцейські зможуть безперешкодно входити на територію і в приміщення підприємств, вилучати документи, опечатувати каси тощо на термін не більше 24 годин. Вони можуть застосовувати "заходи фізичного впливу, спецзасоби і вогнепальну зброю".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...