СБУшників перевіряють на предмет тортур щодо "терориста Путіна"

Середа, 13 березня 2013, 09:23

Прокуратура перевіряє слідчих Служби безпеки України, які допитували обвинуваченого в підготовці теракту проти президента Росії Володимира Путіна Адама Осмаева.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на прокуратуру Одеської області.

Прокурорська перевірка проводиться у зв'язку з відповідним зверненням Осмаева і його адвоката, яке було зареєстровано в прокуратурі 19 лютого 2013 року.

У цьому зверненні Осман повідомив, що під час досудового слідства співробітники СБУ застосовували до нього фізичний вплив, через що він змушений був зробити зізнавальні свідчення, які не відповідають дійсності.

"Співробітників СБУ звинувачують у побоях, катуванні, перевищенні службових повноважень і зловживанні владою", - розповіла керівник прес-служби прокуратури Одеської області Олена Абрамова.

"Справою займається прокуратура Південного регіону України по нагляду за дотриманням законності у військовій сфері", - уточнила вона.

У свою чергу в СБУ заявили, що слідчі взяли у виробництво матеріали кримінальної справи по Осмаеву 12 березня 2012 року, і до моменту передачі обвинувального висновку до прокуратури від Осмаева не надходило жодних скарг на дії співробітників спецслужби.

"Те, що зараз прокуратура проводить перевірку - це передбачено новим Кримінально-процесуальним кодексом, аналогічні перевірки проводяться за заявою всіх громадян про скоєння злочинів", - підкреслили у прес-центрі.

При цьому у відомстві додали: "Перевірка прокуратури покаже, чи дійсно мали місце які-небудь порушення з боку співробітників СБУ".

4 лютого в Одесі був затриманий і Осмаєв. 27 лютого російський "Перший канал" показав сюжет, у якому той зізнавався в плануванні замаху на тодішнього прем'єра РФ Путіна.

12 березня підозрюваним висунули обвинувачення у створенні терористичної групи й підготовці теракту (ст. 258 і 258-3 КК України).

14 серпня Апеляційний суд Одеської області виніс постанову про видачу правоохоронним органам Росії Осмаєва, якого затримали в Одесі і підозрюють у замаху на Путіна.

Європейський суд з прав людини рекомендував Україні не видаватийого Росії, після чого Україна прийняла рішення про призупинення екстрадиції Осмаєва.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування