Каськів каже, що LNG-терміналу нічого не загрожує. Решта - провокація ворогів України

Середа, 13 березня 2013, 10:15

Проекту LNG-терміналу нічого не загрожує, переконує керівник Нацпроектів Владислав Каськів.

Такі він прокоментував новину про те, що Нацпроекти не змогли залучити два кредити на загальну суму 221,9 млн євро в інтерв'ю "Українській правді".

"Я коли виходять такі інформаційні приводу не перестаю дивуватися, наскільки в нас з нічого робляться новини. В нас нічого не сталося! В нас є ключове рішення, що Україна не відмовиться від цього проекту. І будь-які інформаційні провокації — це лише спроби впливу з метою дискредитації ідеї енергетичної незалежності України", - заявив Каськів.

Щодо скасування тендерів, то Каськів заявив, що Нацпрокекти просто знайшли інше вирішення питання.

"Ми просто знайшли рішення, яке дозволить набагато швидше і ефективніше реалізувати задачу постачання зрідженого газу на територію України. Рішення лежить в площині використання нової технології розміщення заводу на морській платформі, а не на березі, як планувалося раніше", - сказав він.

"Тут ми співпрацюємо з американською компанією Exelerate Energy, з якою ми підписали відповідну угоду. До речі, підписали в той же день, коли виникла та злощасна історія з Fenosa. Угода з Exelerate Energy є принциповою, бо на ринку в світі працює лише три компанії, які володіють технологіями по розміщенню заводів на морській платформі. І Exelerate Energy займає 2/3 ринку. Тому ця угода має критичне значення, хоча інших інвесторів можуть бути ще десятки", - заявив керівник Нацпроектів.

За його словами, реалізація проекту з Exelerate Energy займе близько року, тоді як інші проекти потребуватимуть до 3 років.

"Зараз ми ведемо роботу по структуруванню всіх угод. І технічно платформа може бути в Україні до середини наступного року", - зазначив Каськів.

"Плани буди відкориговані. Це не означає, що ми відмовляємося від наземної частини. Проект реалізуватиметься в два етапи. Перший — це швидке рішення по розміщенню морської платформи, загальним обсягом до 5 мільярдів кубометрів газу на рік. І другий етап — це будівництво наземної частини, до 10 мільярдів кубометрів. Але на реалізацію наземної частини знадобиться 3-4 роки", - додав він.

"Тому ніякої інтриги тут немає. Просто скористалися формальною новиною, щоб вчергове спробувати дискредитувати сам проект", запевнив Каськів.

Він також заперечив існування проблем з Туречиннобю через використання протоки в Босфорі.

"Жодних проблем з транспортуванням через протоки Босфор і Дарданелли не може бути за визначенням, бо це питання регулюється міжнародним законодавством, так званою конвенцією Монтрьо", - зазначив Каськів.

"Більше того, скажу вам, що цими протоками рухається в рік більше тисячі танкерів з вантажем значно небезпечнішим за заморожений газ, зокрема з SNG-газом. До тисячі танкерів, а нам потрібно лишень 80", - додав він.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування