УКРАЇНА СТАНЕ АСОЦІЙОВАНИМ ЧЛЕНОМ МИТНОГО СОЮЗУ?

Четвер, 14 березня 2013, 18:45

Після зустрічі президентів Віктора Януковича і Володимира Путіна 4 березня уряди обох країн отримали завдання знайти формулу співпраці України з Митним союзом прийнятну для обох сторін.

Як повідомляють джерела ZN.ua, запропонована українською стороною формула "3+1" не розглядалась як раніше відкинута російською стороною.

Відповідальними за роботу над узгодженням формату призначені український віце-прем'єр Юрій Бойко і перший віце-прем'єр уряду РФ Ігор Шувалов.

За інформацією видання, цього тижня у Москві побувала українська делегація. До неї увійшли віце-прем'єр Бойко, міністр юстиції Олександр Лавринович, перший заступник міністра закордонних справ Демченко і Гончарук, який очолює зовнішньополітичне управління АП.

В результаті консультацій з російською стороною на рівні робочих груп була досягнута домовленість про "асоційоване членство" України в МС.

"Оскільки подібний формат участі в МС безпрецедентний, його юридичну базу ще тільки треба створити. Зроблено це має бути в найближчі два місяці", - стверджує джерело у Кабміні.

Передбачається, що цей формат надасть Україні доступ до всіх документів Митного союзу, а також можливість для її представників вивчати практику прийняття рішень в МС, бути присутніми на всіх засіданнях органів МС в якості спостерігачів - без права голосу.

Також передбачається розробка програм секторального співробітництва України з МС.

Робочі групи погодили, що буде введено посаду представника України в МС. Одним з кандидатів є заступник міністра енергетики і вугільної промисловості України Володимир Макуха.

За словами джерела , створення нового формату співпраці з Митним союзом - асоційованого членства - дасть Росії можливість не тільки наблизити до МС Україну, але й вирішити проблему Киргизії, яка бажає вступити в МС, але мало цікава для Москви, і Таджикистану, який Москва хотіла б бачити в МС, але згоди Душанбе поки не отримала.

Що ж стосується України, то, за словами джерела, "її асоційоване членство буде розраховано мінімум на два роки, після закінчення яких Київ, придивившись до МС ближче і визначившись у своїх відносинах з ЄС, повинен буде прийняти остаточне рішення щодо можливості повноцінного членства в Митному союзі".

Як відомо, раніше президент Віктор Янукович заявив, що коли будуть досягнуті домовленості в газових питаннях з Росією і щодо формату співпраці у Митному союзі - Росія, Білорусь, Казахстан -, вони стануть публічними. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування