Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Екс-чиновники НБУ: український капітал на Кіпрі – 12-25 млрд доларів

Вівторок, 19 березня 2013, 16:55

Якщо Кіпр введе податок на депозити, то українські багатії, які вивели гроші у кіпрську зону пільгового оподаткування, втратять сотні мільйонів доларів.

Про це говорили колишні заступники голови Нацбанку України Ярослав Солтис і Олександр Савченко в ефірі "Радіо Свобода", повідомляє Zn.ua.

На думку фінансистів, це також може мати негативні наслідки для української економіки.

"Якщо торік в Україну надійшло 3,9 мільярда доларів інвестицій з Кіпру, то, на жаль, у наступному році прийде менше принаймні на 10%. Ці гроші, які прийшли в минулому році в Україну з Кіпру – це не іноземні інвестиції, це наші інвестиції", - зазначив Савченко.

Савченко і Солтис розійшлися в оцінках обсягів українських грошей, які осіли на Кіпрі. За словами Савченка, мова йде про 12-13 мільярдів доларів. Солтис вважає, що це близько 25 мільярдів доларів.

Міністри фінансів країн єврозони в понеділок, 18 березня, ввечері виступили із заявою, що тягар одноразового збору не повинні відчути дрібні вкладники.

Попередньо погоджений план передбачає, що особи, які мають до 100 тисяч євро на банківських рахунках, будуть платити менше 7%. Кіпрські законодавці зосереджують увагу на депозитах з сумами понад 100 тисяч євро, з яких планують стягнути 9,9%.

Прем'єр Микола Азаров заявив, що серйозного впливу на Україну наміри влади Кіпру мати не будуть. У той же час Азаров не зміг назвати обсяг українського капіталу на Кіпрі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування