Азаров впевнений, що рішення Кіпру серйозно не вплине на Україну

Вівторок, 19 березня 2013, 11:32

Прем'єр Микола Азаров заявляє, що рішення Кіпру про введення податку на внески в банках не буде нести для України серйозних наслідків.

Про це він заявив на прес-конференції у вівторок.

"Ми можемо тільки побічно оцінювати… Враховуючи обсяг операцій, ми можемо сказати, що це на порядок менше, ніж російські втрати, саме тому Росія так і відреагувала на це рішення. Для нас воно не буде мати таких серйозних наслідків, які буде мати для російського капіталу", - заявив Азаров.

"Але в негативному на перший погляд рішенні є й позитив… наш бізнес буде ретельно думати, які в них є сумніви із приводу надійності нашої системи. Ми за ці три роки показали, що не йдемо на конфіскаційні рішення. Ви  не можете дорікнути уряд у жодному рішенні подібного роду", - сказав він.

"Але ж що виявилося? Виявилося, що в Україні зберігати гроші надійніше", - також відзначив Азаров.

При цьому Азаров назвав рішення Кіпру "у глобальному плані ризикованим для всієї фінансової системи, для всієї банківської системи".

"І дай Боже, щоб воно дуже швидко одержало завершення, чим довше триватимуть дебати, тим більше буде розгойдуватися ситуація. Рішення має відбутися якнайшвидше, і незважаючи на те, що воно має негативні наслідки, воно поставить крапку на цій серйозній кризі", - додав він.

При цьому Азаров відзначив, що в президента Кіпру "не було іншої альтернативи".

"Я прекрасно себе уявляю на місці керівника Кіпру, як важко ухвалювалося рішення. У нього не було альтернативи. Йому був виставлений ультиматум: або дефолт, або такий конфіскаційний спосіб", - сказав Азаров.

У вівторок Кіпр має проголосувати рішення про введення одноразового податку зі ставкою 6,75% для вкладів від 20 тисяч євро до 100 тисяч євро і 9,9% на вклади понад 100 тисяч євро. Вклади до 20 тисяч пропонується не оподатковувати.

Спочатку було оголошено про введення податку зі ставкою 6,75% на всі вклади нижче 100 тисяч євро і 9,9% на вклади понад 100 тисяч євро.

Президент Володимир Путін та прем'єр Дмитро Медведєв дуже жорстко відреагували на це рішення Кіпру.

Кредитори обіцяють надати Кіпру 10 мільярдів євро.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News