Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Доля київських виборів залежить від мітингів опозиції - експерт

Четвер, 21 березня 2013, 15:27

Доля київських виборів залежатиме від того, наскільки масштабними будуть протестні акції опозиції.

Таку думку висловив голова правління Центру прикладних досліджень "Пента" Володимир Фесенко в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" в четвер.

"Думаю, що тема київських виборів майже напевно, враховуючи нинішню ситуацію, стане однією з головних на фінальній мітинговій акції опозиції 18 травня. А далі все залежатиме від того, чи вистачить сил у опозиції домогтися свого, чи ні", - заявив Фесенко.

"Якщо масштаби протестних акцій опозиції будуть відносно невеликими, то тоді переможе сценарій влади. А якщо опозиція зможе забезпечити достатньо масову підтримку своїх вимог, в тому числі про проведення виборів у Києві, то вибори відбудуться влітку цього року", - зазначив він.

"Але майже напевно можна сказати, що 2 червня виборів не буде. І якщо навіть вибори в Києві відбудуться, то не раніше липня, тому що після рішення Конституційного суду треба буде ще прийняти відповідне рішення на рівні парламенту. Ось така заплутана і суперечлива ситуація. Йде боротьба різних політичних стратегій щодо київської влади та виборів. Яка стратегія переможе, ми дізнаємося в травні-червні", - констатував експерт.

В цілому, він вважає, що рішення парламенту про проведення виборів у Києві 2 червня, прийняте в четвер у першому читанні, було прогнозованим.

"Те, що відбулося, було очікувано. Ще кілька днів тому стало відомо, що регіонали готують звернення до Конституційного суду з приводу київських виборів. Проблема в тому, що рекомендує КС. Судячи з усього, він може рекомендувати перенести київські вибори, як мінімум, вибори Київради, на 2015 рік під тим приводом, що необхідно провести всі місцеві вибори в один уніфікований термін - восени 2015 року", - вважає Фесенко.

"Питання тільки в виборах київського мера. Бо якщо їх визнають позачерговими, то тоді мера можуть обирати і влітку цього року, але на 2 роки", - додав він.

Однак, за його словами, "можна очікувати, що опозиція з таким сценарієм не буде миритися. Так, вже є заяви, що вони будуть, як мінімум, блокувати роботу Київради для того, щоб не допустити продовження її повноважень ще на 2 роки".

"На мій погляд, можливий компромісний варіант проведення виборів Київради влітку цього року, але обрання цього складу на 2 роки, а в 2015 році - загальні місцеві вибори. Але оскільки Партія регіонів не дуже зацікавлена ​​у виборах Київради в цьому році, оскільки очевидно, що ці вибори виграє опозиція, то вони, мабуть, все-таки будуть наполягати на тому, і спиратися на рішення Конституційного суду, щоб вибори до Київради проводилися у 2015 році. Але опозиція спробує організувати різні способи політичного тиску на владу для того, щоб домогтися проведення всіх київських виборів влітку цього року", - прогнозує політолог.

Як відомо, у четвер Верховна Рада прийняла в першому читанні рішення про проведення виборів у Києві 2 червня. У другому читанні даний проект рішення має бути розглянуто через 2 тижні.

Разом з тим лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що фракція буде очікувати рішення КС і має намір ухвалити в цілому постанову про дату виборів тільки після рішення КС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування