Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Азарова знову затівають територіальну реформу країни

П'ятниця, 22 березня 2013, 09:23

Проект реформи органів місцевого самоврядування, розроблений Кабінетом Міністрів, передбачає адміністративно-територіальну реформу країни.

Такий документ був представлений у четвер на Раді регіонів за участі президента Віктора Януковича, повідомляє "Комерсант-Україна".

Пропонується визначити три рівні адміністративно-територіальних одиниць (АТО) - громади, райони, регіони. В останній рівень, як і зараз, будуть включені області, Автономна республіка Крим, Київ і Севастополь.

Прем'єр Микола Азаров зазначив, що ідея такої реформи часто вороже сприймається населенням.

"Спроби провести її робилися не раз. Роман Безсмертний (віце-прем'єр з питань адмінреформи у 2005 році) ледве втік з клубу (в Макарівському районі Київської області), коли намагався розповісти людям, якою вона йому бачиться", - нагадав прем'єр.

Старт реформи планувався ще в минулому році - перший етап, названий підготовчим, розрахований на 2012-2014 роки, другий - етап впровадження - на 2015-2017 роки.

На практиці робота може затягнутися, розробники розглядають продовження термінів до 2020 року, зазначила у бесіді з журналістами радник президента Марина Ставнійчук.

Поки неясно, наскільки істотним буде перегляд кордонів територій. Пам'ятаючи про народних протести, які заблокували попередні спроби АТР, представники влади украй обережно висловлюються з цього приводу.

"У нас "реформа" вважається словом з негативним значенням - почалася реформа, і відразу пішли справи гірше. Тому потрібно, щоб люди прийшли до необхідності зміни меж, об'єднання районів", - заявив заступник глави адміністрації президента Сергій Ларін.

"Я підкреслю, що мова про початок АТР поки не йде. Ще не склалися умови для неї, в тому числі економічні і соціальні. Але в далекій перспективі - так, вона потрібна", - доповнила його Ставнійчук.

Втім, судячи з концепції, перспектива АТР не настільки віддалена - її проведення заплановане на 2015-2017 роки. "Строки ще можуть зрушуватися", - зазначила Ставнійчук.

Як випливає з документа, без перегляду кордонів районів не обійдеться.

"Територія АТО є нерозривною, анклави та ексклави не допускаються", - підкреслюється в концепції.

Тим часом в Україні є 88 таких АТО - зокрема, у Макарівському районі Київської області, спроба перегляду кордонів якого зірвала проведення АТР в 2005 році.

З концепції випливає, що її автори хотіли б провести більш істотний перегляд кордонів базових АТО.

"Територія АТО визначається на основі доступності послуг швидкої допомоги в небезпечних для життя випадках та пожежної охорони - час (прибуття) не повинен перевищувати 20 хвилин", - йдеться в документі.

Ще один критерій, що ставить під сумнів нинішній територіальний устрій країни, - рекомендація, щоб адміністративний центр АТО був "максимально наближений до її географічного центру", що зараз часто не дотримується.

"Але директивного перегляду за рішенням Києва, без врахування думки громади, не буде", - запевнив Ларін.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування