Відомство Табачника звинувачують у навмисному зриві конкурсу з українознавства

Неділя, 24 березня 2013, 16:22

Фінал міжнародного конкурсу з українознавства, що проводиться в Києві, опинився під загрозою зриву.

Як пише "Дзеркало тижня. Україна", до його відкриття - 27 березня - залишається менше тижня, а наказу, за яким конкурс має право на життя, досі немає.

Офіційна причина - положення про конкурс не затверджено міністерством освіти та зареєстровано в Мін'юсті.

Проект положення "не відповідає вимогам законодавства, зокрема Положення про всеукраїнські учнівські олімпіади, турніри, конкурси з навчальних предметів, конкурси-захисти науково-дослідницьких робіт, олімпіади за спеціальними дисциплінами і конкурсами професійної майстерності", - йдеться у відповіді МОН на звернення ZN.UA.

Однак організатори і експерти вважають, що це просто "відписки" відомства Дмитра Табачника.

Конкурс проводиться вже сьомий рік поспіль за ініціативою Національного науково-дослідницького інституту українознавства та всесвітньої історії (ННДІУВС). За словами співробітниці інституту Лідії Дворніцької, необхідний пакет вони подали ще в липні 2012 року, проте до березня через низку бюрократичних зволікань ще продовжували вносити зміни.

Але тепер у зв'язку з реорганізацією Міносвіти Мін'юст не може прийняти документи на старих бланках МОНМС, а нових ще немає. Тому підписані документи втратили силу і все треба починати спочатку, розповіла Дворніцька.

"Аргументація щодо "нездоланності" процедур узгодження положення про конкурс - для необізнаних. Якби в міністерстві захотіли, це зайняло б лише кілька робочих днів. Отже, питання лежить не в суто освітній площині. Нічим іншим, на мою думку, як сепаруванням конкурсів з політичних мотивів, не можна пояснити те, що змагання з державної тематики, про яке йде мова, позбавляється підтримки", - розповів ZN.UA голова правління Центру освітнього моніторингу Павло Полянський.

Видання зазначає, що кілька років тому схожа історія склалася і з XI Міжнародним конкурсом з української мови імені Петра Яцика. Тоді організатор - Ліга українських меценатів - так само напружено до останнього чекала "благословення" Міносвіти на проведення конкурсу. І звернення до міністра також залишилося без відповіді. І чи не за тиждень до початку конкурсу стало відомо, що Міносвіти взагалі вийшов з числа організаторів Конкурсу з української мови імені Петра Яцика, поклавши цю справу на Лігу українських меценатів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування