Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Євродепутат: "Скасування віз для українців – гіпотетичне питання"

Вівторок, 26 березня 2013, 10:54

У квітні Європарламент має ратифікувати оновлену угоду про спрощення візового режиму з Україною, однак про скасування віз поки не йдеться.

Доповідач із цього питання, євродепутат від Великобританії Клод Мораес в інтерв'ю "Deutsche Welle" розповів, що дебати запропоновано, насамперед, щоб закликати держави Євросоюзу втілювати угоду в життя належним чином.

"Головна думка цієї угоди – це запровадження спрощених вимог щодо документів, які мають бути надані для здійснення подорожей окремими категоріями громадян: журналістам і технічним працівникам, учасникам офіційних програм обміну, близьким родичам мешканців ЄС, людям, які супроводжують до Євросюзу хворих, представникам неурядових організацій", - сказав він.

"Буде також скасована ціна візи у 70 євро для тих же категорій громадян. Також документ створює умови для того, щоби можна було простіше отримати багаторазові візи так само для названих категорій громадян", - зазначив Мораес.

"Окрім цього, запроваджуються полегшені умови для власників біометричних паспортів. Це ще один пункт, який робить легшим для громадян України в'їзд до Євросоюзу", - заявив євродепутат.

За словами британця, у квітні будуть дебати з цього питання у Європарламенті – і все "залежатиме від окремих держав Євросоюзу".

"Ми вимагали проведення повноцінних дебатів, зокрема, для того, щоб попросити Єврокомісію пильно відслідковувати те, як буде імплементована угода. Саме тому, що раніше практичне застосування було незадовільним. Ми ж хочемо, щоб нині держави Євросоюзу коректно запровадили в дію умови угоди про спрощення візового режиму", - сказав він.

До ідеї взагалі скасувати візи для українців Мораес ставиться доволі скептично.

"Все залежить від того, що станеться у майбутньому, як розвиватиметься політична ситуація в Україні. Поки що це – цілком гіпотетичне питання", - сказав він.

"Нині йдеться лише про угоду щодо спрощення візового режиму – про акт доброї волі з боку Євросоюзу, про полегшення життя тим українцям, які подорожують. До речі, ЄС теж матиме певний зиск від цього документа. Втім, насамперед йдеться про політичні умови – про політичну ситуацію в Україні", - пояснив євродепутат.

"Але я не думаю, що нині якимось чином може розглядатися питання щодо безвізового пересування з Євросоюзом", - наголосив він.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування