Суд дав можливість Україні просити Італію віддати конкурента Засухи

Вівторок, 26 березня 2013, 14:39

Шевченківський суд обрав опозиційному кандидату на парламентських виборах по 94 округу Віктору Романюку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Відповідне рішення оголосив у вівторок суддя Василь Волошин, який таким чином задовольнив прохання слідчого.

"Суддя вважає необхідним обрати підозрюваному Романюку запобіжний захід утримання під вартою", - зачитав рішення суддя.

На підставі цього рішення Україна звертатиметься до Італії з проханням про екстрадицію Романюка.

У випадку екстрадиції суддя протягом двох діб має повторно розглянути запобіжний захід про застосування  запобіжного заходу.

Як відомо, Романюка підозрюють у "замаху на заволодіння державним майном в особо великих розмірах". Справа стосується інсулінового заводу Індар, де Романюк працював заступником директора.

Між тим захист стверджує, що заволодіння майном не було, і Індар продовжує належати державі. А Романюк і директор заводу "намагалися врятувати завод від рейдерського захоплення".

У 2008 році 70,7% акцій заводу було викрадено на користь офшорної компанії Storke Holdings Limited. Це рішення було оскаржене в суді, і три роки тривав судовий розгляд.

Проте, як свідчать очевидці, в ніч на 8 липня 2011 року близько сотні бійців "Беркута" увірвалася на територію заводу, щоб провести на завод призначеного Storke Holdings Limited нового керівника Кононенка Є.С.

Судова справа тягнеться досі.

Однак 30 січня 2013 року було виділено окреме судове провадження, в якому Романюк вже проходить в якості підозрюваного.

За інформацією, яка прозвучала під час судового засідання, з 30 січня слідчий викликав Романюка на допити.

Водночас захисники Романюка наголосили, що в цей час опозиціонер перебував за кордоном в тому числі у зв’язку з тим, що ним було подано заяву до Європейського суду з прав людини щодо визнання недійсним голосування 30 тисяч осіб на виборах до ВР.

За словами захисників, ЄСПЛ 24 січня зобов’язав Романюка надати всі документи по його справі. Крім того, він проводив в Європі зустрічі із юристами.

Вже через 5 днів після виділення справи в окреме провадження, 4 лютого слідчий звернувся до Шевченківського з клопотанням про надання дозволу на затримання Романюка.

7 лютого Романюк був оголошений у всеукраїнський розшук.

Пізніше він був оголошений у міжнародний розшук, однак і слідчій і прокурор відмовились повідомити дату оглошення Романюка у розшук по лінії Інтерпол. З матеріалів справи відомо, що рішення оголошення відбулося 28 лютого 2013 року.

22 березня Романюк був затриманий в Мілані, де і досі перебуває у тюрмі Сан Вітторе.

На виборах до парламенту 28 жовтня представник Об'єднаної опозиції Віктор Романюк переміг свого найближчого конкурента Тетяну Засуху (ПР) із відривом майже у 10 тисяч голосів.

В результаті рішень Васильківського та Обухівського районних судів 33 тисячі голосів виборців ОВК визнала недійсними і віддала перемогу "регіоналці" Тетяні Засусі.

5 листопада у ЦВК визнали недійсними результати волевиявлення у п'яти одномандатних округах, серед яких округ № 94 в м. Обухів. Романюк подав позов до Європейського суду з прав людини.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування