Польща і Словаччина проігнорували заяви Януковича про Олімпіаду

Четвер, 28 березня 2013, 22:22

Польща і Словаччина подаватимуть спільну заявку на проведення зимової Олімпіади-2022 року.

Як повідомляє "Німецька хвиля", пропозиція президента Віктора Януковича разом змагатися за право прийняти ігри не знайшла підтримки сусідів.

27 березня прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо і його польський колега Доналд Туск домовилися у словацькому Попраді, що їхні країни спільно претендуватимуть на проведення зимових Олімпійських ігор-2022.

Під час ділової зустрічі польського і словацького прем’єрів не пролунало ані згадки про те, що до спільної заявки могла б долучитися також Україна.

Деякі спортивні оглядачі сприйняли це як небажання партнерів відповідати на слова Януковича щодо можливого об’єднання з поляками і словаками, які пролунали під час нещодавнього телемарафону "Діалог з країною", який транслювався центральними українськими каналами.

Український президент повідомив, що обговорював питання спільної заявки на зустрічі з президентами Польщі та Словаччини, що відбулася 21 лютого.

"Вони є нашими конкурентами, але я їм сказав, що ми боротимемося, адже ми всі три прикарпатські країни, і, можливо, ми навіть разом об'єднаємося, щоб не все програти", - сказав Янукович.

Якщо Польща із Словаччиною виграють конкурс, то ігри відбуватимуться по обидва боки Високих Татр.

Офіційним заявником з польського боку буде Краків, зі словацького, імовірно, гірськолижний курорт Ясна.

Словаччина прийматиме учасників альпійських видів лижного спорту та лижної акробатики, а Польща – хокеїстів. Останніх хотіли б бачити в себе і словаки, та чи дозволить розполовинити хокейний турнір Міжнародний олімпійський комітет, невідомо.

Невідомо також, скільки коштуватиме зимова Олімпіада. Як засвідчила попрадська прес-конференція польського і словацького прем’єрів, обидва учасники зустрічі орієнтуються, виходячи з досвіду інших країн, на один мільярд доларів.

Попри критичні голоси опозиції, більшість поляків вітає ініціативу Туска.

У дещо складнішій ситуації перебуває Фіцо. Державний борг Словаччини неухильно зростає, безробіття так само, і прем’єр потрапляє під вогонь нищівної критики.

Зважаючи на неї, він заявив у Попраді в присутності польських, словацьких і чеських журналістів: "Забудьте про мене. Забудьте про моїх міністрів. Ідеться про Словаччину!".

Фіцо пообіцяв співвітчизникам, що організатори не впадатимуть у "манію величі" і не будуватимуть нічого, чого після ігор ніхто не потребуватиме.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування