Україна визнає, що аварія "Зеніта" сталася через український елемент

Середа, 10 квітня 2013, 16:21

Офіційні підсумки розслідування причин аварійного запуску ракети-носія "Зеніт-3SL" американським супутником зв'язку Intelsat 1 лютого будуть оголошені у квітні.

Про це повідомив глава Державного космічного агентства України (ДКАУ) Юрій Алексєєв на брифінгу у Кабінеті міністрів у середу, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Висновки офіційно про причини аварії будуть оголошені комісією у квітні", - сказав він.

Як повідомив голова ДКАУ, досі комісія встановила, що основною причиною аварійного пуску стала відмова бортового джерела потужності (БДП).

"Однозначно причина в ньому", - сказав Алексєєв, але додав, що необхідно з'ясувати причину відмови агрегату. "Там є насоси, клапани", - сказав він.

За даними голови ДКАУ, незважаючи на невдалий запуск у лютому, консорціум Sea Launch вирішив поновити запуски з морського космодрому. Запуск за програмою заплановано на четвертий квартал 2013 року.

Як повідомлялося, при запуску "Зеніт-3SL" із супутником Itelsat-27 за програмою "Морський старт" 1 лютого сталася аварія. Ракета впала в Тихий океан за 2,5 км від стартової платформи.

Заступник голови військово-промислової комісії при уряді РФ Олег Бочкарьов 21 лютого повідомив, що, за попередньою версією, причиною аварії стало БДП, розроблене у КБ і вироблене ПО "Южмаш" (обидва – Дніпропетровськ).

Віце-прем'єр України Юрій Бойко в середині березня повідомив, що Росія не пред'явила Україні якихось претензій у зв'язку з аварійним запуском "Зеніта".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування