Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Місія МВФ поїхала з України ні з чим

Середа, 10 квітня 2013, 21:38

Київ не переконав місію Міжнародного валютного фонду, що виконає передумови для відновлення кредиту stand-by загальним обсягом 15,3 мільярди доларів.

Як повідомляє "Німецька хвиля", представники МВФ поїхали з Києва без кредитної угоди.

Делегація МВФ 10 квітня завершила свою роботу в Україні, так і не досягнувши згоди про поновлення кредитування, якого країна конче потребує.

За даними агентства AFP, Київ цього року має повернути 2,4 мільярди євро зовнішнього боргу, на тлі економічної кризи, що загострюється.

Україні тепер доводиться розраховувати лише на міжнародні фінансові ринки. Але там вартість позик є значно вищою (7-8 відсотків), ніж в МВФ (3,5-4 відсотки).

Програму stand-by МВФ для України заморожено з весни 2011-го року. Одним з основних суперечливих моментів для України у відносинах з фондом є питання тарифів на газопостачання для населення.

Як повідомило представництво МВФ в Україні з посиланням на голову місії Кристофера Джарвіса, переговори з українською владою були продуктивними.

"Основними елементами нової програми мають стати заходи, спрямовані на скорочення фіскального дефіциту та дефіциту рахунку поточних операцій, реформування банківського та енергетичного секторв з метою створення в Україні умов для стійкого економічного зростання та створення нових робочих місць",- сказано в офіційній заяві.

Джарвіс додав, що найближчими днями діалог буде продовжено.

На завершальній зустрічі з місією фонду прем'єр Микола Азаров повідомив, що найближчим часом українська делегація планує відвідати Вашингтон, щоб у тому числі обговорити перспективи співпраці з МВФ.

Такі переговори можливі у межах традиційних весняних зборів МВФ та Групи Світового банку з 19 до 21 квітня у Вашингтоні.

Як повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" поінформоване джерело, до ключових проблемних пунктів, окрім традиційного тарифного питання (підвищення тарифів для населення) та питання більшої гнучкості валютного курсу (що означає за наявних обставин девальвацію гривні), додалося також питання скорочення дефіциту держфінансів цього року.

На думку аналітиків, відсутність домовленості з МВФ означатиме особливо погані новини для України в тому разі, якщо погіршаться фінансові проблеми Євросоюзу і, як наслідок, зросте ціна запозичень.

"Нездатність українських можновладців погодити програму кредитування МВФ робить Україну надзвичайно вразливою до можливих нових катаклізмів на фінансових ринках",- зазначається у висновках лондонської консалтингової компанії Capital Economics.

Азаров сказав, що "оптимістично" дивиться на продовження співпраці з МВФ. Він нагадав, що і у кризові часи Україна вчасно розраховується за всіма зовнішніми зобов'язаннями.

Як відомо, 27 березня 2013 року місія МВФ прибула до Києва для переговорів з українською владою про нову угоду stand-by.

Перший віце-прем'єр Сергій Арбузов заявляв, що Україна розраховує отримати новий кредит від МВФ у сумі 15 мільярдів доларів.

У 2013 році Україні треба буде виплатити МВФ 5,8 мільярдів доларів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...