Україну знову звинуватили в незаконних поставках зброї Каддафі

Четвер, 11 квітня 2013, 08:46

У міжнародному агентстві Associated Press заявили, що Україна незаконно поставляла зброю лівійському режиму Муаммара Каддафі.

Така заява зроблена на підставі звіту, складеного експертами Ради безпеки ООН, які зробили 28 візитів в 15 країн, у тому числі, 10 — у Лівію, пише Комерсант-Україна.

"У звіті говориться про випадки передачі Лівії звичайних озброєнь у порушення ембарго ООН (накладеного в 2011 році). Деякі такі випадки вже доведені, деякі ще розслідуються. Ембарго порушили понад 12 країн. Згадуються факти передачі боєприпасів у Лівію з ОАЕ, Вірменії, Албанії й України",— відзначає, зокрема, Associated Press. 

Згідно з даними "Щорічника СІПРІ-2012", який видає Стокгольмський інститут проблем миру, в 2011 році Україна дійсно поставляла зброю в так звані країни арабської весни.

Однак у числі імпортерів фігурує тільки Ємен, на який не поширювалися якісь обмеження.

Поставки української зброї в Ємен становили 23% від загального рівня надходжень у цю країну (більше направила тільки Білорусія — 37%). 

Те, що Україна не порушувала ембарго у відношенні Лівії, у середу заявили й у МЗС.

"З початку воєнних дій у Лівії Україна не здійснювала ніяких поставок зброї в цю країну",— запевнив в.о. директора департаменту інформаційної політики МЗС Євгеній Перебийніс. 

На думку експерта Центру дослідження армії, конверсії й роззброювання Антона Міхненка, фахівці, що надали звіт Радбезу ООН, керувалися тими даними про озброєння, які вони одержали безпосередньо в Лівії.

"Експерти знайшли озброєння, яке могло бути зроблене в Україні. У своєму звіті вони могли не врахувати офіційні дані України про поставки зброї в інші країни",— вважає пан Міхненко.  

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування