Опозиція передала КС нагадування, що київські вибори відкладати незаконно

Четвер, 11 квітня 2013, 11:33

Опозиція вимагає від Конституційного Суду долучити їхню позицію щодо місцевих виборів у Києві до подання народних депутатів від Партії регіонів з цього приводу.

Документ до КС передали народні депутати Андрій Павловський, Наталія Новак та Олександр Чорноволенко під час мітингу у четвер, повідомляє УНІАН із посиланням на прес-службу київської міської організації "Батьківщини".

У позиції київської "Батьківщини" йдеться про законодавчу аргументацію строків проведення виборів київського міського голови та депутатів Київради.

Зокрема, у партії наголосили, що Конституція України не передбачає можливості продовження строків повноважень депутатів Київради на термін понад 5 років, незалежно від часу обрання таких депутатів.

У випадку, якщо КС ствердно відповість на питання авторів подання, строк повноважень депутатів Київради протизаконно буде продовжений до 7 років.

Також столичні опозиціонери вважають, що у поданні є помилка. Зокрема, в тій частині, де йдеться, що "чергові вибори депутатів Київради мають відбутися в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень відповідної ради".

Апелюючи до чинного законодавства, "Батьківщина" звертає увагу суду, що, незалежно від бажання Партії регіонів, вибори не можуть пройти у жовтні 2015 року, оскільки це буде 7-й рік повноважень Київради, обраної у 2008 році.

Крім того, учасники мітингу виступили з вимогою прискорити КС розгляд провадження, та винести рішення у найкоротший для цього термін – протягом місяця.

Водночас, керівник прес-служби КС Геннадій Черненко повідомив журналістам, що у четвер не буде рішення Конституційного Суду за поданням 48 народних депутатів щодо проведення виборів у Києві, воно може розглядатися до 3 місяців.

Він зазначив, що 11 квітня починається письмовий розгляд справи, потім суд перейде до роботи в закритому режимі й буде розглядати справу до ухвалення рішення, повідомляє "ЛІГАБізнесІнформ".

Водночас, представник "Свободи" Олександр Аронець написав у Facebook: "На мій погляд, якщо все ж відкладуть вибори на 2015 рік, опозиціонери-депутати Київради повинні після 2 червня блокувати сесії ради. Якщо ж це їм не вдасться, вони просто зобов'язані скласти з себе повноваження депутатів Київради, аби делегітимізувати законність цієї ради".

У мітингу під КС беруть участь близько 300 осіб, зокрема, народні депутати та депутати Київради від "Батьківщини", прихильники "УДАРу" й "Свободи". Вони домагаються призначення виборів київського міського голови та депутатів Київської міської ради у червні 2013 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування