Луценко вважає референдум "смертельно небезпечним" для України

Субота, 13 квітня 2013, 10:37

Екс-міністр внутрішніх справ вважає можливий референдум дуже небезпечним для України.

Про це він заявив в інтерв’ю "Дзеркалу тижня. Україна".

"Референдум у нашій країні — річ смертельно небезпечна. В Україні він здатний розколоти країну, навіть якщо на обговорення буде винесено теорему Піфагора", - сказав Луценко.

"Референдум украй небезпечний сам по собі, до того ж і закон виписано таким чином, що влада отримує практично повний контроль над процесом. А це підвищує ризики в рази. Ще й порогу явки, наскільки я розумію, немає. Тобто влада демонтує будь-які демократичні запобіжники", - додав він.

Екс-міністр також назвав три способи, як завадити проведенню референдуму, зазначивши, що використати потрібно їх усі.

"Перший — юридичний. Його, на жаль, опозиція відразу не взяла на озброєння. Необхідно оскаржити закон про референдум у всіх національних "судах" (це слово без лапок у нашій країні в нинішні часи вживати не можна), а потім виграти справу в Європейському суді", - пропонує він.

"Другий варіант — дипломатичний. На повне відпрацювання юридичного, на жаль, може забракнути часу. Тому опозиція мусить переконливо роз'яснити Європі, наскільки небезпечний такий сценарій", - сказав Луценко.

Третім способом він назвав мобілізацію людей.

"Це складно. Але можливо. Наші громадяни бачать у виборах чи не єдиний доступний шанс змінити країну і вплинути на політику. Вони вважають вибори правом, дарованим не Конституцією й не незалежністю, а мало не Богом. Для них це святе. Замах на це право здатний викликати дуже жорстку реакцію. Мобілізувати людей можливо, якщо їм роз'яснити, що референдум — зазіхання на їхнє сакральне право", - пояснив екс-міністр.

"Тим більше що всі відомі мені варіанти референдуму передбачають спроби вкрасти в населення право на вибір і президента, і депутатів. На мій погляд, опозиція під час своєї нинішньої вуличної активності мала б серйозно про це говорити", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News