Опозиція і більшість домовилися про боротьбу з корупцією

Вівторок, 16 квітня 2013, 10:37

Парламентська більшість та опозиція погодили законопроекти про боротьбу з корупцією, які необхідні згідно з планом дій з візової лібералізації з ЄС.

Авторами документу є депутати Партії регіонів, "Батьківщини", УДАРу та "Свободи", пише "Комерсант-Україна".

Законопроекти № 2802 та № 2803 були зареєстровані в понеділок.

До цього при розгляді в профільних комітетах опозиція жорстко критикувала урядові документи, заявляючи, що вони створюють нові важелі тиску на бізнес. Але на минулому тижні владі й опозиції вдалося знайти компроміс.

Як стверджують джерела, минулої п'ятниці в представництві Євросоюзу відбулася зустріч депутатів всіх фракцій, окрім Компартії, з європейськими дипломатами, де була досягнута домовленість про голосування.

Пропозиції ЄС співпали з вимогами опозиції, яка заявляла, що урядовий законопроект створює нові важелі для тиску правоохоронних органів на бізнес.

В результаті ПР погодилася внести в документ поправки.

Законопроект № 2802 змінює визначення хабара в українському законодавстві.

Він визначає, що мова може йти також про преференції для третіх осіб - вводиться кримінальна відповідальність держчиновників за "ухвалення пропозиції, обіцянки або отримання неправомірної вигоди для себе або третьої особи за вчинення чи не вчинення яких-небудь дій з використанням службового становища в інтересах того, хто пропонує таку вигоду чи в інтересах третьої особи".

Документ також видаляє ряд статей адміністративного кодексу про "порушення обмежень використання службового становища" - ці дії будуть криміналізовані.

Законопроект № 2803 вводить термін "спеціальна конфіскація".

"Раніше чиновники передавали незаконно отримані кошти своїм родичам або переписували на них активи, і вони після вироку не підлягали конфіскації", - розповів нардеп Павло Петренко.

"Спеціальна конфіскація дозволить вилучити навіть майно родича, якщо суд доведе, що воно було куплено за хабар", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування