Мін'юст пропонує, щоб ЦВК призначала перевибори в проблемних округах

Вівторок, 23 квітня 2013, 08:19

У Міністерстві юстиції розробили два законопроекти щодо парламентських виборів, один із яких покладає на Центрвиборчком призначення перевиборів.  

За інформацією газети "Комерсант-Україна", один вносить поправки у чинний закон про вибори народних депутатів відповідно до рекомендацій ОБСЄ, інший стосується призначення перевиборів у проблемних округах.

За словами джерела, 25 квітня в Україну приїдуть експерти Венеціанської комісії, щоб обговорити обидва документи з владою.

Законопроект про перевибори складається з семи статей і покладає обов'язок призначення повторних виборів на Центрвиборчком.

"ЦВК зобов’язана призначити дату виборів протягом 15 днів із дня ухвалення цього закону", - повідомив Сергій Злобін, помічник члена парламентського комітету з питань державного будівництва й місцевого самоврядування Володимира Бондаренко ("Батьківщина"), який отримав документ для ознайомлення. 

Серед пропонованих Мінюстом змін Злобін назвав також надання міжнародним спостерігачам права отримувати протоколи дільничних комісій із метою запобігання фальсифікаціям. 

Законопроект має великі шанси на ухвалення.

"Чи підтримають цей документ у парламенті? Я думаю, що так. Тим більше, що високий рівень підтримки отримав попередній закон про вибори народних депутатів. У ЦВК і Ради виникла суперечка, хто повинен призначити перевибори, і мені здається, що чітко розписати повноваження в законі – це найкращий варіант", - вважає депутат від Партії регіонів Володимир Олійник.

"Законопроект підтримають, бо всі зацікавлені у тому, щоб у цих округах були проведені чесні й прозорі вибори. Але ми чудово розуміємо, що це компроміс, тому що можна було встановити результати, піднявши протоколи й перерахувавши голоси", - каже депутат від УДАРу, заступник голови комітету з питань держбудівництва й місцевого самоврядування Наталя Новак. 

При цьому в опозиції сумніваються в доцільності оцінки законопроекту європейськими інституціями.

"Документ повинен бути, насамперед, погоджений із опозицією, а потім уже він може бути спрямований нашим європейським колегам, щоб перевірити, чи не обмежує він права й свободи виборців. Але ці процедури в європейських інститутах досить тривалі. Невідомо, скільки часу буде потрібно експертам, і невідомо, чи необхідно це", - зазначає депутат "Батьківщини" Віктор Швець.

"Влада й так затягнула з призначенням перевиборів, їм вигідно провести їх улітку, бо найбільш активний електорат буде у відпустках. Це технологія, яка дозволяє провести вибори так, як це вигідно владі", - упевнена Новак. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування