"Бостонський терорист" назвав свого брата організатором вибухів

Вівторок, 23 квітня 2013, 09:21

Джохар Царнаєв, звинувачуваний у організації теракту на бостонському марафоні, поклав відповідальність за підготовку вибухів на свого старшого брата Тамерлана, якого вбито.

Про це повідомляє CNN, посилаючись на джерело в американській владі.

Звинувачуваний заявив, що його брат, Тамерлан Царнаєв, був "рушійної силою" теракту і хотів таким чином захистити іслам від нападок.

Співрозмовник телеканалу підкреслив, що це був попередній допит і слова звинувачуваного мають бути перевірені й відпрацьовані слідчими.

Царнаєв-молодший запевняє, що вони з братом не були пов'язані з міжнародними терористами й діяли самостійно.

Про відсутність зв'язку братів Царнаєвих зі ще кимсь раніше заявляла американська влада, однак ще багато роботи належить зробити бути слідчим до того, як вони зможуть із упевненістю заявити, що більше ніхто не був залучений в організацію вибухів.

Суддя вже пред'явив 19-річному Джохару Царнаєву звинувачення, приїхавши до лікарні, де той перебуває. Йому інкримінують застосування зброї масового знищення, що призвело до смерті, і навмисне знищення майна.

Джохар Царнаєв перед затриманням отримав поранення в голову, шию, руки й ноги, говориться в опублікованій у понеділок доповіді ФБР, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Агент ФБР Деніел Генк, який курував справу, каже, що слідчим удалося зібрати докази, що вказують, що саме брати Царнаєви вчинили теракт на бостонському марафоні 15 квітня, коли 3 людини загинули й близько 180 отримали поранення.

Так, у викраденій незадовго до їх затримання машині вони перевозили бомбу, украй схожу на ті, які були застосовані у Бостоні. Крім того, камери відеоспостереження ясно зафіксували, як брати Царнаєви підірвали бомби на фініші марафону, зазначив Генк.

Автор доповіді вказав і на те, що після теракту у братів, вочевидь, були проблеми з грошима. Так, погрожуючи пістолетом, вони забрали всю готівку ($45) у водія викраденої ними машини й намагалися зняти гроші з його картки. Власник машини урятувався втечею.

Незабаром після цього поліцейські засікли викрадену машину в місті Уотертаун. У перестрілці 19 квітня Тамерлан Царнаєв загинув, а його брат Джохар отримав поранення і після переслідування ввечері був затриманий.

Через поранення горла він не може говорити і дає свідчення письмово.

Якщо Джохара Царнаєва визнають винним, йому загрожує довічне ув’язнення або смертна кара, передає Радіо "Свобода".

"Його не судитимуть як ворожого бійця. Ми використаємо нашу цивільну системи правосуддя. За законодавством США громадяни Сполучених Штатів не можуть перебувати під військовим судом. Після 11 вересня 2001 року у нас є можливість використання федеральної судової системи для засудження і ув’язнення сотень терористів", - сказав речник Білого дому Джей Карні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...