Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЦВК поки не готується до референдуму, хоча розмови йдуть

Середа, 24 квітня 2013, 10:51

Центральна виборча комісія поки не готується до проведення референдуму.

Про це заявив член ЦВК Юрій Донченко, який курує у комісії питання організації та проведення всеукраїнського референдуму, в інтерв'ю "ЛІГАБізнесІнформ".

Він пояснив, що Центрвиборчком повинен затвердити низку нормативних актів у зв'язку з новим законом про референдум – а саме 109 документів і 31 роз'яснення.

"На сьогодні з цього переліку ми прийняли одну третину, може, навіть половину документів. А в інтернеті вже пишуть, що готується референдум. Та нічого не готується", - заявив Донченко.

"Хоча нас уже депутати почали бомбити запитами у зв'язку з тим, що ми нібито спізнюємося з документами, і якби не це, вони вже почали б ініціювати референдум, збирати ініціативну групу і так далі. Але документи, необхідні для того, щоб у них не було проблем при реєстрації, ЦВК дійсно ще не затвердила", - сказав він.

Співробітник ЦВК зазначив, що закон не уточнює, який термін відведено Центрвиборчкому на ухвалення документів.

За словами Донченка, ймовірність до серпня провести перший референдум за новим законом – "відсотків 50 на 50".

"Для проведення референдуму повинна бути воля влади й чітка стратегія. Завадити можуть суто внутрішні проблеми. Але те, що розмови на цю тему ведуться, – це правда", - заявив він і додав, що ЦВК, якщо буде потреба, встигне підготувати всю нормативну базу.

Донченко також зазначив, що новий закон про референдум має недоліки, ЦВК подавала Адміністрації президента й Верховній Раді свої зауваження до нього. "Але нам, як завжди, просто сказали "спасибі", - констатував він.

"Фактично референдум проводить держава. Для двох суб'єктів ініціювання референдуму, президента й Верховної Ради, процедура максимально проста. А ось що стосується народного референдуму, я б сказав, механізм непростий, і навіть ускладнений", - заявив член ЦВК, зазначивши, що ініціювати референдум складно.

Він уточнив, що для ініціювання референдуму повинні зібратися не менше 2 тисяч осіб, для чого потрібне відповідне приміщення. Протягом 7 днів необхідно підготувати й передати ЦВК документи, у тому числі – про питання, яке хочуть винести на референдум, і склад ініціативної групи, у якій має бути не менше 500 осіб, і тільки ці люди зможуть збирати підписи за референдум.

Перевірка документів, за словами Донченка, займе в цілому 67 днів, а далі президент зобов'язаний оголосити референдум – але закон не визначає, у який строк, – ще 50 днів виділяється на процедури, пов'язані з реєстрацією й проведенням референдуму.

"Грубо кажучи, майже півроку. Це мінімум… якщо це буде референдум за народною ініціативою. Якщо ж у серпні про початок референдуму оголосить президент або Верховна Рада, то термін скорочується до 50 днів", - сказав член ЦВК.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: