Білорусь: у Чорнобильському заповіднику подобається тваринам

П'ятниця, 26 квітня 2013, 17:18

Черепахам, борсукам і зубрам подобається чорнобильська зона - Поліський державний радіаційно-екологічний заповідник.

Про це повідомили в Міністерстві природних ресурсів та охорони навколишнього середовища Білорусі, передає "Інтерфакс-Україна".

"Вже більше 5 років на території заповідника мешкає новий для Білорусії вид міжнародної охоронної значущості - кінь Пржевальського", - розповіли в міністерстві.

У чорнобильській зоні живуть рисі, зубри, яких більше 70 особин, ведмеді. У заповіднику мешкає найбільші в Білорусії популяції болотної черепахи - близько 70 тисяч особин, і борсуків - не менше 120 особин", - зазначили в міністерстві.

"Постійно на високому рівні тримається чисельність видів, що відносяться до об'єктів полювання. Налічується понад 2000 кабанів, 1500 лосів, 1500 бобрів, 2000 тетеревів. Крім того, на території, що охороняється є великі колонії білих чапель, чорних лелек, сірого журавля, зустрічається водомороз", - повідомили вчені.

На зимівлю з Північної Європи в білоруську чорнобильську зону стали прилітати орлани і беркути. На думку орнітологів, хижих птахів-падальщиков залучає велика кількість їжі на цій території.

За 27 років з дня катастрофи на Чорнобильській АЕС у 30-кілометровій чорнобильській зоні відселення білоруські вчені не фіксували жодної тварини-мутанта, стверджують у міністерстві.

Поліський радіаційно-екологічний заповідник площею більше 215 тисяч га був організований 18 липня 1988 року у білоруській частині зони відчуження на території трьох найбільш постраждалих від аварії на ЧАЕС районів Гомельської області - Брагінського, Наровлянського і Хойнікського. На території знаходяться 96 покинутих населених пунктів, де до аварії проживало більше 22 тисяч осіб.

Заповідник створено з метою радіобіологічних та екологічних досліджень. Втручання людини мінімальне, з'являється можливість спостерігати розвиток дикої природи.

У заповіднику зареєстровано 1251 вид рослин, фауна включає 54 види ссавців, 25 видів риб, 280 видів птахів. Щорічні витрати складають близько 4 мільйонів доларів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News