Протягом тижня звільнити Тимошенко Януковича попросили 18 разів

П'ятниця, 26 квітня 2013, 18:27

Протягом останнього тижня до президента Віктора Януковича надійшло 18 офіційних звернень з проханням звільнити екс-прем'єра Юлію Тимошенко.

Як повідомляє Тиждень.ua, зокрема 22 квітня до президента звернулись відомі громадські діячі, представники експертної та політологічної спільноти. Під зверненням підписалось 30 експертів та політологів.

Цього ж дня до Януковича звернулись громадські діячі Черкаської області. Два десятки підписантів, серед яких депутати місцевих рад, митці, письменники, у листі дякують Януковичу за помилування Юрія Луценка та Георгія Філіпчука та зазначають, що тепер суспільство очікує наступного кроку: "вільнення засудженої з політичних мотивів Юлії Тимошенко – лідера опозиції, Вашого головного опонента на президентських виборах 2010 року".

Наступного дня, 23 квітня, до звернень долучились 16 представників правничої спільноти, юристи-практики та науковці.

24 квітня "проявити милосердя і за християнською традицією до свята Великодня прийняти рішення про звільнення Юлії Володимирівни Тимошенко від відбування покарання, а також здійснити її повну юридичну і політичну реабілітацію" закликали Януковича десятки відомих харків’ян.

Згодом до президента звернулись громади чотирьох областей України, а саме активісти Запоріжжя, Закарпаття, Донеччини та Львівщини. Звернення від Донеччини, серед іншого, супроводжується віршем поета Миколи Джміля "Відпусти".

25 квітня до заклику звільнити Тимошенко приєднались Львівська і Луцька міськради.

З відповідним зверненням до Януковича звернулись і колишні урядовці:  "Ми розраховуємо, що Ви розумієте наскільки важливим для нашої держави є відновлення справедливості, верховенства права та дотримання європейських демократичних правил та цінностей".

26 квітня понад 100 спортсменів-паралімпійців просили Януковича звільнити Тимошенко.

До президента звернулися і відомі кияни, серед підписантів якого дружина Олеся Гончара Валентина, голова профспілки працівників НАН України Анатолій Широков, єпископ Вишгородский УПЦ (КП) Агапіт, народний депутат Олесь Доній, академік Петро Кононенко, голова Київського міського товариства "Меморіал" ім. В. Стуса Роман Куцик.

Крім цього, таке ж прохання направили президенту відомі громадські діячі, активісти, депутати місцевих рад Волинської, Житомирської, Хмельницької та Кіровоградської областей.

Заклик звільнити Тимошенко міститься у Декларації щодо ситуації в Україні, що була ухвалена на черговому засіданні Міжнародного союзу молодих демократів (IYDU), що проходив у Гельсінкі (Фінляндія). За словами Івана Крулька, голови ВМГО "Батьківщина Молода", яка є членом IYDU, прийняття декларації – "це наслідок розуміння європейськими партнерами тих небезпечних тенденцій, які спостерігаються в Україні".

Як відомо, 25 квітня засідання комісії з питань помилування при президентові, на якому мало розглядатись питання щодо звільнення Тимошенко, зірвалося через відсутність кворуму.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News