Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Захисник Тимошенко: Уряд тепер перед складним вибором

Вівторок, 30 квітня 2013, 15:28

Судова система України і уряд поставлені перед складним вибором після рішення Європейського суду у справі Юлії Тимошенко.

Таку думку висловила захисник екс-прем'єра Валентина Теличенко в інтерв’ю ЛІГАБізнесІнформ.

"Якщо уряд України не буде оскаржувати рішення ЄСПЛ в апеляційному порядку, то вже через три місяці воно набере законної сили. У кожному разі судова система України і уряд будуть поставлені перед складним вибором", - сказала вона.

На думку Теличенко, варіантів два: або вчинити відповідно до закону і скасувати вирок Кірєєва, не очікуючи нового рішення Європейського суду за скаргою Тимошенко про порушення її права на справедливий суд, або в останній або передостанній день тримісячного терміну оскаржити рішення ЄСПЛ і ще на два місяці відстрочити набрання ним чинності.

"Але якщо судова система буде вперто чекати, то це погано позначиться на репутації України. А Тимошенко весь цей час змушена буде залишатися під вартою. Для держави це, як мені здається, далеко не найоптимальніша поведінка", - вважає захисник.

За її словами, рішення Євросуду у справі Тимошенко аналогічне до рішення з приводу справи Юрія Луценка.

На питання, чому Тимошенко не вимагала грошової компенсації, Теличенко відповіла:

"Луценко теж не вимагав, Європейський суд її сам призначив (15 тис. євро). Просто ці заявники йшли в Європейський суд не за грошовою компенсацією, а тому що для них було дуже принциповим визнання політичних мотивів кримінального переслідування. Те, що суд вирішив не призначати компенсацію Тимошенко, - це нормально".

На питання, чому ЄСПЛ відхилив скаргу Тимошенко на тортури і незаконне відеоспостереження, Теличенко відповіла:

"Насправді, розбіжність у цьому питанні - всього один голос, чотири судді проти трьох. Європейський суд дійшов висновку, що умови перебування Тимошенко у в'язниці не були відповідними, однак це ще не тортури в розумінні тортур".

"Але, якщо ви пам'ятаєте, 15 березня минулого року ЄСПЛ виносив за клопотанням Тимошенко окреме рішення - згідно з правилом 39 регламенту суду вказав уряду України на необхідність її лікування за межами колонії, в лікарні. Оскільки Україна впоралася з цим завданням, - Тимошенко все-таки госпіталізували і забезпечили доступ до неї німецьких лікарів, - то суд дійшов висновку, що тортури до неї не застосовувалися", - додала вона.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування