Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Суд у США відмовив Тимошенко, яка просила не допитувати Кириченка

Вівторок, 30 квітня 2013, 17:51

Федеральний суд США Південного округу Нью-Йорка відмовив у задоволенні клопотання екс-прем'єра Юлії Тимошенко про заборону допиту колишнього радника екс-прем'єра Павла Лазаренка Петра Кириченка.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на постанову за підписом судді Кімби Вуд.

У ній вказується, що Тимошенко, яка виступає позивачем за розглянутим судом позовом до українського бізнесмена Дмитра Фірташа, звернулася з клопотанням "про тимчасову заборону уряду України проводити допити Кириченка, потенційного свідка у кримінальній справі про вбивство, яка розглядається в Україні".

На думку автора клопотання, розглянутий судом позов до Фірташа стосується переслідувань Тимошенко з боку українського уряду, а кримінальна справа про вбивство народного депутата Євгена Щербаня є частиною цих переслідувань.

Основні аргументи Тимошенко на підтримку клопотання про заборону допиту Кириченка полягали в тому, що прокуратура України порушила вимоги Договору між Україною і США про взаємодопомогу в кримінальних справах.

"Виходячи з аргументів Тимошенко, Договір регламентує, щоб Міністерство юстиції США було проінформоване про проведення кримінального переслідування, що не зробила прокуратура України", - наголошується в документі.

У рішенні суду підкреслюється, що суд відмовляє у задоволенні клопотання Тимошенко з низки причин, зокрема, у зв'язку з відсутністю у суду персональної юрисдикції по відношенню до уряду України.

"Тимошенко також абсолютно не мотивувала причини, з яких прохання має бути задоволено. По-перше, Тимошенко не вказала, наскільки взагалі допит Кириченка пов'язаний з цивільним позовом. По-друге, всупереч твердженням Тимошенко, Договір не містить обов'язкового порядку інформування Міністерства юстиції про проведення розслідування... Таким чином, клопотання Тимошенко про тимчасову заборону допиту Кириченка відхилено", - йдеться в документі.

Раніше захисник Тимошенко Сергій Власенко заявив, що не звертався до Федерального окружного суду Південного округу Нью-Йорка (США) з будь-якими клопотаннями.

Як відомо, засідання Печерського районного суду Києва 26 квітня, на якому мав відбутися допит Кириченка у справі про вбивство народного депутата Щербаня, було перенесено на 15 травня.

Суд було перенесено за клопотанням генерального консула України в Сан-Франциско.

Навесні 2011 року Тимошенко від імені українського народу подала позов до окружного суду США на Манхеттені. У позові вона вимагала визнати дії Фірташа і вищих посадових осіб України неправомірними щодо повернення RosUkrEnergo 12 млрд куб. м газу, а також визнати "змовою" мирову угоду, яка була досягнута в Стокгольмському суді.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
Усі новини...