Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литовський президент отримала політичного Оскара

П'ятниця, 10 травня 2013, 10:15

Президент Литвин Даля Грибаускайте отримала премію Карла Великого, яка вважається "Оскаром" у політиці.

Її присуджують справді видатним європейцям, повідомляє "Німецька хвиля".

9 травня в Ахені цю почесну відзнаку вручають президентці Литви Далі Грибаускайте.

"Мій характер сформувався в боротьбі за виживання", - розповідає 57-річна жінка.

За словами Грибаускайте, вона походить з небагатої родини, у неї ніколи не було когось, хто міг би підтримати чи допомогти. "Можливо, тому я видаюся такою суворою", - каже Даля Грибаускайте.

Вона обіймає президентську посаду з 2009 року, це перша жінка - глава держави в Литві. ЗМІ часто називають її "залізною леді", нагадуючи про її приклад - прем'єр-міністерку Великобританії Маргарет Тетчер.

Після оголошення незалежності Литви 1990 року вона спершу була керівницею відділу в міністерстві зовнішньої торгівлі, згодом - у міністерстві закордонних справ. Вона була головною посередницею на переговорах про угоду вільної торгівлі з ЄС, потім литовським послом у США, міністеркою фінансів Литви і зрештою, 2004 року, була висунутва на посаду єврокомісарки з питань фінансів і бюджету. 

Коли по Литві 2008 року боляче вдарила економічна криза, Грибаускайте залишила свою посаду єврокомісарки й висунула свою кандидатуру в президенти Литви. "Власне, я ніколи не хотіла бути президенткою. Я пішла на це, бо я бачила Литву в кризі і хотіла допомогти уряду вирішити цю проблему", - так вона пояснює своє тодішнє рішення.

Згодом їй вдалося стабілізувати країну.

Натомість критики Грибаускайте говорять про "диктатуру зсередини". Державні видатки було скорочено на 30 відсотків, зарплати в державному секторі на 20 відсотків, а пенсії  - на 11 відсотків. Це все призвело до виїзду зневірених і квалфікованих громадян. З часу незалежності Литва втратила півмільйона мешканців, тобто майже п'яту частину громадян.

Якщо прислухатися до думок перехожих на вулицях Вільнюса, то можна почути, що Грибаускайте дуже авторитарна, самозакохана та відстоює лише власні інтереси. Хоча вона й лідирує у політичних рейтингах, але з часів кризи її результати дещо погіршилися.

І не вщухають чутки про те, що вона лесбійка чи працювала на КДБ. Адже литовська президентка здобувала освіту в Росії за радянських часів і докторську дисертацію теж захищала в Москві. Сама Грибаускайте всі чутки заперечує, зазначає "Німецька хвиля".

Президентка володіє бойовим мистецтвом карате, має чорний пояс.

Головування в ЄС - щось на кшталт дитини Грибаускайте. "Передусім минулого року вона дуже переймалася зовнішньою політикою. Взяти, наприклад, її поїздку в Україну. Вона використовує майбутнє головування в ЄС, щоб стати помітнішою в ЄС, а також у самій Литві", - вважає політолог Рамунас Вілпісаускас.

2014 року мають відбутися нові президентські вибори у Литві, а ще через півроку обиратимуть нового президента Ради ЄС, наступника Германа ван Ромпея.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування