ЄБРР оприлюднив поганий прогноз для України

Понеділок, 13 травня 2013, 10:55

Українська економіка, яка демонструє скорочення реального ВВП уже три квартали поспіль, буде відновлюватися дуже повільно.

За підсумками 2013 року її ВВП може скоротитися на 0,5%, ідеться в регіональному огляді Європейського банку реконструкції та розвитку, оприлюдненому в п'ятницю.

Ще в січні у ЄБРР заявляли, що українська економіка може вирости на 1%, однак цей прогноз виявився завищеним, пише "Комерсант-Україна".

Нова оцінка стала найбільш песимістичною з усіх прогнозів міжнародних експертів.

Досі найбільші сумніві в Україні висловлював МВФ, який очікував нульового зростання економіки. Позитивний прогноз залишився лише у Світового банку: його експерти розраховують за підсумками року на 1%-е зростання ВВП.

Минулий рік країна завершила мінімальним зростанням – на 0,2%. 

Згідно зі звітом ЄБРР, погіршення українського прогнозу корелюється із загальним переглядом прогнозу розвитку країн регіону з 3% до 2,1%. Це викликане як відсутністю зростання в єврозоні, так і вповільненням економіки Росії (прогноз погіршено з 3,5% до 1,8%).

За розрахунками банку, гальмування ВВП ЄС на 1% погіршує ВВП України на 3%, а спад ВВП Росії на 1% викликає аналогічне зниження в Україні. 

При цьому у всіх країнах Східної Європи, Кавказу й Середньої Азії буде економічне зростання. Спад очікується в деяких державах ЄС, наприклад у Словенії (-2,5%) та Угорщині (-0,8%).

Сама корекція прогнозу була різкою – одразу на 1,5 процентних пункти (п.п.). Більшої корекції (-2 п.п.) зазнав лише прогноз для Грузії – до 3%.

"Українська економіка падає вже третій квартал поспіль. Навіть для досягнення за підсумками року нульового зростання економіки необхідно вже зараз показувати позитивні результати, чого не спостерігається", - пояснив старший радник представництва ЄБРР в Україні Антон Усов.

За підсумками I кварталу ВВП країни впав на 1,3%. У звіті зазначається, що в українській економіці як і раніше спостерігається значний зовнішній торговельний дефіцит, який "може обумовити необхідність девальвації". 

Однак у 2014 році в ЄБРР очікують хоч і повільного, але зростання української економіки на 2,5% на тлі підйому ВВП регіону на 3,1%. Настільки ж низькі темпи економічного зростання очікуються в Білорусі, а в інших країнах Східної Європи вони будуть вищі.

"На жаль, торік через вибори Україна призупинила реалізацію реформ, що не дозволить розраховувати на високі темпи економічного зростання. Однак нинішній прогноз все ж таки базується на очікуваннях, що цього року реформи будуть поновлені, як обіцяють в уряді", - зазначив Усов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування