Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Референдум може пришвидшити втрату влади Януковичем і "Регіонами" - експерт

Понеділок, 13 травня 2013, 11:57

Проведення референдуму "регіоналами" може мати зворотні до бажаних ними результатів.

Про це професор політології Ратгерського університету Олександр Мотиль пише у своєму блозі на The World Affairs, повідомляє Тиждень.ua.

"Будь-який референдум, заварений регіоналами для того, щоб подовжити своє правління, може стати палицею з двома кінцями. Правда в тому, що люди дійсно можуть виявитися настільки покірними, як розраховують регіонали. Але можуть і не виявитись", - зазначає він.

"Зрештою, усі знатимуть, що референдум стане трюком Януковича і його друзів, щоб закріпитися при владі на невизначений строк. І, як будь-хто знає, Янукович надзвичайно непопулярний, а база регіоналів у Донбасі поступово слабшає. Більш того, економіка перебуває в безладі, і залишатиметься в ньому в найближчі місяці. Тому зараз взагалі неочевидно, що люди нададуть перевагу "самовільному закабаленню", - вважає Мотиль.

"Так само поки що неочевидно, що демократам і обуреному народу не вдасться досягнути успіху в мажоритарних округах. Регіонали вважають, що всі люди продажні. Вони неправі, і, як і продажні шахраї в інших країнах світу, вони можуть легко виявити, що чесність навіть в Україні може бути досить популярною політикою", - додає він.

Мотиль вважає, що "як сильно вони ("регіонали") б не намагались сфальсифікувати президентські вибори, їм не варто розраховувати на те, що Янукович переможе в першому турі".

"Перед лицем армагеддону демократи можуть погодити єдину кандидатуру, та Янукович, можливо, навіть програє, якщо матиме кількох суперників", - додає експерт.

"Але уявіть собі, що українці зроблять вибір на користь "самопоневолення" за переваги невеликої більшості. Результатом стане ляпас іншій половині населення України, зростання радикалізації та поляризації і, можливо, насильство", - зазначає він.

"Регіонали можуть сфальсифікувати результати, але обурення може бути навіть ще більшим", - наголошує Мотиль.

На його думку, "єдиний варіант, за якого референдум матиме бажаний результат, – якщо "за" проголосує чітка більшість, приміром, 60% проти 40%".

"Але якби популярність і довіра до Януковича були високими, то жодної потреби в референдумі взагалі б не існувало", - переконаний експерт.

За словами Мотиля, опозиція може скористатися п. 6 ст. 5 закону "Про всеукраїнський референдум" (про скликання референдуму народом).

"Демократи могли б легко зібрати 3 мільйони підписів у двох третинах областей України і з трохи більшими зусиллями 100 тисяч підписів в усіх областях. Невідомо чи скористаються вони такою можливістю чи ні. Але така зброя існує, і якщо об’єднана опозиція її розумно використає, то зможе реально прискорити зникнення регіоналів з української політики", - вважає він.

Експерт наголошує, що "регіонали", провівши референдум, відкриють "скриньку Пандори" і відкриють шлях до власного "падіння".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування