Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Associated Press звинуватило владу США у прослуховуванні журналістів

Вівторок, 14 травня 2013, 12:29

Найбільше американське інформагентство Associated Press (AP) звинуватило федеральне міністерство юстиції в тому, що його співробітників прослуховували.

Про це у вівторок пише "Комерсант-Україна".

У загальній складності могло прослуховуватися близько 20 телефонних ліній, що знаходилися в розпорядженні більше сотні журналістів та редакторів агентства.

Згідно з інформацією, поширеною самим агентством, мін'юст США отримав дані про вихідні дзвінки, які були зроблені із робочих та мобільних телефонів журналістів AP в Нью-Йорку, Вашингтоні та Хартфорді, столиці штату Коннектикут.

Керівник AP Гарі Пруітт вже звернувся до міністра юстиції та генпрокурора США Еріка Холдера із відкритим листом, в якому висловив протест проти безпідставного "масового і безпрецедентного посягання" на принципи роботи вільної преси.

"Настільки широкий збір даних про телефонні з'єднання AP і репортерів агентства не піддається виправданню. Ці записи можуть містити інформацію про розмови з конфіденційними джерелами, про пошук інформації та розслідуваннях AP, а також операціях агентства, обґрунтованого права знати про які в уряду немає", - заявив Пруітт.

Прослушки ймовірно могли бути пов'язані з публікацією AP в 2012 році даних про операції ЦРУ проти осередку "Аль-Каїди" в Ємені, яка готувалася провести теракт у США.

Раніше глава ЦРУ Джон Бреннан назвав публікацію журналістами подробиць цієї операції "несанкціонованим і небезпечним розкриттям засекреченої інформації".

Розслідуванням цієї теми займалися шестеро журналістів з тих, чиї дзвінки могли прослуховуватися.

Формально законодавство США допускає збір інформації про телефонні розмови співробітників ЗМІ у виняткових випадках, з особистої згоди генпрокурора і по можливості за погодженням з керівництвом ЗМІ.

У свою чергу, адміністрація президента США Барака Обами виступила з офіційною заявою, в якій попередила, що "не має відношення до можливих розслідувань", проведених Мін'юстом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування