Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США закликають нашу владу покарати винуватців побиття журналістів

Середа, 22 травня 2013, 16:23

У США засуджують напад на журналістів у Києві 18 травня під час мітингів і закликають владу ретельно розслідувати інцидент, у тому числі бездіяльність міліції.

Про це говориться в заяві, розповсюдженій посольством США в Україні, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми засуджуємо напад на двох українських журналістів, які 18 травня знімали опозиційний мітинг у Києві. Такі насильницькі дії не повинні траплятися там, де люди здійснюють своє право на мирні збори", - говориться в ньому..

"Крім особистих прав репортерів порушено й фундаментальне право української громадськості бути поінформованою", - додають у посольстві США.

"Ми закликаємо українську владу провести ретельне розслідування й почати належні дії для притягнення винних до відповідальності. Ми також закликаємо владу розслідувати показову бездіяльність міліції під час інциденту", - наголошують у дипустанові.

У повідомленні також зазначається, що уряд США вітає проведення одночасних, в основному мирних, мітингів опозиції та Партії регіонів 18 травня.

"Однак нас турбує, що ці демонстрації затьмарив помітний акт насильства, коли нападники накинулися на представників українських ЗМІ, які документували ізольоване зіткнення між двома протилежними групами", - шкодують у посольстві.

Дипвідомство буде продовжувати стежити за розвитком подій довкола даного інциденту.

Як відомо, 18 травня на столичній вулиці Велика Житомирська виник конфлікт між представниками опозиції й групою невідомих молодих людей спортивної статури, який переріс у бійку. Хлопці почали кидатися пляшками з водою й каменями. У результаті декілька осіб отримали тілесні ушкодження.

Під час інциденту постраждали журналістка "5 каналу" Ольга Сніцарчук і фотограф видання "Комерсант" Владислав Содель.

Бійка проходила під час акції опозиції "Вставай, Україно" (на Софійській площі) і мітингу під егідою Партії регіонів (на Європейській площі).

Інцидент трапився поруч із будинком київського головкому МВС, однак, за інформацією постраждалих журналістів, правоохоронці, які стояли поруч, ніяк не реагували на те, що відбувається.

20 травня стало відомо, що керівництво ГУ МВС у Києві призначило службове розслідування бездіяльності співробітників правоохоронних органів у цій ситуації.

Підозрюваного у побитті журналістів затримано, порушено кримінальну справу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування