Євродепутат про асоціацію: Не підпишемо цього року - ще 100 років не підпишемо

Четвер, 23 травня 2013, 16:07

У Європарламенті наголошують, що до жовтня Україна повинна продемонструвати "відчутний результат" на шляху до підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Про це йшлося у Страсбурзі на слуханнях комітету з питань іноземних справ Європарламенту, присвячених політичній ситуації та реалізації реформ в Україні.

У засіданні взяли участь представники опозиції, Венеціанської комісії й Гельсінського комітету, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Головуючий Елмар Брок повідомив, що лідери опозиції Арсеній Яценюк і Віталій Кличко не змогли прибути до Страсбурга через зміну порядку денного, а 27 травня на засіданні комітету про ситуацію в Україні розповість міністр закордонних справ України Леонід Кожара.

Голова комітету констатував, що Європарламент "розділяє спільну мету" – підписати в листопаді Угоду про асоціацію з Україною, але українська влада має виконати вимоги ЄС, щоб це сталося.

"До жовтня у нас має бути відчутний результат", - сказав Брок.

Євродепутат вважає, що "країна перебуває на правильному шляху", доказом чого є нещодавнє звільнення екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

"Це був перший сигнал, що адміністрація Януковича хоче, щоб це (підписання) відбулося", - сказав Брок.

Голова комітету також повідомив, що в розданих депутатам матеріалах є лист Кличка, у якому той просить підтримати підписання Угоди про асоціацію.

"В іншому пункті цього листа він також говорить, що відповідальність за успішність процесу лежить на владі України. Ми повинні бачити це разом, а не тільки першу чи другу частину", - зазначив Брок.

Усі, хто виступав, підтримали підписання Угоди про асоціацію за умови виконання критеріїв.

Євродепутат Марек Сівець заявив, що якщо угода не буде підписана цього року, вона "не буде підписано в найближчі 100 років".

"Дискусія про те, чи склянка на половину порожня чи повна, нескінченна. Я бачу склянку наполовину повною, і вона наповнюється", - сказав він.

Представник "Батьківщини" Леся Оробець запевнила, що Україна "рухається в напрямку ЄС", і закликала євродепутатів "простягнути руку допомоги".

"Угода не повинна бути перемогою Януковича, але (перемогою) українських людей, і ми повинні знайти спосіб показати це", - сказала вона.

Захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко також за тиск на українську владу для виконання умов підписання Угоди й установлення європейських цінностей.

"Ми можемо підписати Угоду, але це буде шмат паперу, якщо не будуть втілені європейські цінності", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування