Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Раді суддів заявили, що депутати зазіхнули на незалежність їхніх колег

П'ятниця, 24 травня 2013, 19:56

У Раді суддів вказали на спроби ревізувати встановлений законом порядок обрання судді безстроково і повернути практику оцінювання діяльності роботи суддів політичними органами.

Відповідне звернення голови Ради суддів, судді Верховного Суду Василя Онопенка до спікера парламенту Володимира Рибака оприлюднено на сайті Верховного Суду.

"Рада суддів України висловлює глибоке занепокоєння з приводу подій, які мали місце у Верховній Раді України 18 квітня і 16 травня 2013 року", - зазначено в документі.

"Під час пленарних засідань із питань обрання суддів безстроково окремі народні депутати вдалися до спроби зірвати процес обрання суддів і повернутися до не передбаченої законом "Про судоустрій і статус суддів" процедури попередньої підготовки питань, пов'язаних із обранням суддів, у комітеті Верховної Ради", - заявили у Раді суддів.

Окрім того, відповідно до заяви, депутати хотіли "обговорення кандидатур суддів безпосередньо на засіданні Верховної Ради, а також вилучення окремих суддів з проекту постанови про обрання та можливості проведення щодо таких суддів додаткових перевірок".

У зверненні наведено низку документів на підтвердження того, що депутати хотіли вчинити неправомірно.

"Спроба ревізувати встановлений законом порядок обрання судді безстроково і повернути практику надання оцінки діяльності роботи суддів політичними органами є кроком назад від досягнутого нашою державою в реформі судоустрою на шляху євроінтеграції, загрожує незалежності суддів, підриває віру наших співгромадян у справедливий, незалежний і неупереджений суд", - сказано у заяві.

"Рада суддів вважає неприпустимими випадки ігнорування положень закону "Про судоустрій і статус суддів" щодо обрання кандидата на посаду судді безстроково, і закликає вас, спільно з народними депутатами, докласти всіх зусиль для того, щоб у роботі парламенту не було місця діям, які можуть загрожувати незалежності суддів, створювати сприятливі умови для втручання у здійснення правосуддя і стояти на шляху утвердження в нашій державі демократичних сучасних процедур обрання суддів", - сказано у зверненні Ради суддів до Рибака.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування