Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кузьмін вірить Кириченку, спираючись на досвід суду США

Понеділок, 27 травня 2013, 13:58

Генпрокуратура не розглядає Петра Кириченка як співучасника вбивства Євгена Щербаня.

Про це заявив заступник генпрокурора Ренат Кузьмін в інтерв'ю Forbes.

При цьому Кузьмін наполягав, що ГПУ ніяк не впливала на Кириченка перед допитом, зокрема у формі арешту його дружини, а потім закриття справ проти неї.

"Генпрокуратура справи стосовно дружини Кириченко не закривала. Справа була направлена ​​до суду. Вона навіть була під вартою якийсь час. Кириченко була визнана судом винною у вчиненні злочину на території України, після чого в 2011 році їй було дозволено виїхати назад в США , де вона і живе вже більше двох років ", - заявив Кузьмін.

"Коли його дружина перебувала в Україні, слідчими ГПУ Кириченко не допитувався взагалі. У 2012 році він прийшов до консульства України в США із заявою про те, що вбивство Євгена Щербаня замовили Тимошенко і Лазаренка, і про те, звідки йому це відомо. Консул прийняв від нього цю заяву і направив його в Україну ", - пояснив заступник генпрокурора.

За його словами, Кириченко спочатку намагалися допитати за процедурою, прийнятою в США.

"Потім новий КПК дав нам можливість допитати Кириченка в режимі відеоконференції. Кириченко прийшов до консульства і підтвердив все, що розповідав раніше. Показання, які він дав на допиті 15 травня 2013, повністю відповідають заяві, яку він робив у 2012 році", - сказав Кузьмін.

На думку Кузьміна, неприязнь Кириченка до Тимошенко не вплинула на правдивість його свідчень по Тимошенко.

"А як ви вважаєте, у нього перед судом у США змінилося ставлення до Лазаренка? І проте суд прийняв його свідчення, порахувавши їх правдивими і достовірними. Кириченко більше 15 років живе в США, він недосяжний для української Феміди, вплинути на нього неможливо ", - заявив Кузьмін.

"Кириченко був основним свідком на судовому процесі над Лазаренком у США. На підставі його свідчень Лазаренко був засуджений американським судом на 10 років. А в Україні цим же показаннями намагаються дати негативну оцінку, дискредитувати свідка. Слідство цих показань вірить, як повірили прокурори і судді в США, коли він свідчив у справі Павла Лазаренка ", - сказав він.

"Причин для обмови Тимошенко у нього не було, і немає на даний момент. Кириченко перебуває під захистом американської влади як важливий свідок, і вплинути на нього українські слідчі неможливо когут", - підкреслив Кузьмін.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування