Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Опозиція хоче відкрити журналістам вільний доступ на комітети

Вівторок, 28 травня 2013, 10:55

Парламентська опозиція пропонує Верховній раді розширити права журналістів у частині безперешкодного доступу на засідання парламентських комітетів.

Відповідні зміни до закону "Про комітети Верховної Ради" депутати планують внести у вівторок, пише "Комерсант-Україна".

Його автор депутат від "УДАРу" Павло Ризаненко пропонує відкрити акредитованим журналістам вільний доступ у будівлі парламентських комітетів, куди представники ЗМІ можуть проходити тільки з дозволу депутатів чи апарату Верховної Ради. 

"На засіданнях комітетів, як і на засіданнях Верховної ради, розглядаються законопроекти. Але часто голови комітетів використовують норми закону ("Про комітети Верховної Ради") таким чином, щоб не пускати журналістів на свої засідання, навіть якщо вони є відкритими", - заявив Ризаненко. 

За його словами, чинний закон про комітети, який дозволяє журналістам бути присутнім на засіданнях тільки з дозволу керівництва комітету, трактують не на користь ЗМІ.

"На практиці ця норма помилково трактується як дозвільна. Вона суперечить установленим принципам гласності й відкритості і порушує права представників засобів масової інформації, які закріплені у ст. 25 закону "Про інформацію", - пояснив автор законопроекту.

У документі пропонується законодавчо закріпити право журналістів бути присутнім на відкритих засіданнях комітетів, а також зняти будь-які дозвільні норми на проведення звукозапису, відеозапису й трансляції засідань. 

Втім, законопроект знімає не всі обмеження для ЗМІ. У законі "Про комітети Верховної ради" залишається норма про закрите засідання комітету, на якому не мають права бути присутні журналісти.

"Я не бачу причин, які завадили б даному законопроекту стати законом", - упевнений Ризаненко. 

У фракціях "Свободи" й "Батьківщини" збираються підтримати законопроект, а в Партії регіонів ставляться до нього обережно.

"Я не проти присутності ЗМІ на засіданнях комітетів, однак іноді це може тільки нашкодити вирішенню питання", - сказав голова комітету з питань регламенту, депутатської етики й забезпечення діяльності Верховної Ради Володимир Макеєнко (ПР).

На його думку, передчасне розголошення інформації щодо важливих законопроектів може завадити їхньому ухваленню більшістю народних депутатів у сесійній залі.

"Крім того, засідання деяких комітетів слід проводити в закритому режимі, тому що йдеться про питання національної безпеки", - наголосив Макеєнко. 

А комуніст Олександр Голуб зазначив: "Іноді буває так, що фізично відсутнє місце для представників ЗМІ (на засіданні комітету). Однак в іншому, я думаю, фракція Компартії може підтримати даний законопроект".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування