Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Росії пояснили: Україна до 2015 року статусу не матиме

Середа, 29 травня 2013, 15:49

Україна братиме участь у всіх форматах Євразійської економічної комісії та Вищої економічної ради, але статусу мати не буде.

Про це повідомив перший віце-прем'єр Ігор Шувалов журналістам по закінченні засідання ВЕЕС в Астані у середу, передає "Інтерфакс-Україна".

"Після підписання відповідного меморандуму Україна отримає можливість працювати в усіх форматах Євразійської економічної комісії та Вищої Євразійської економічної ради, тобто на наступну Вищу раду президент України буде запрошений", - сказав він.

Шувалов уточнив, що оскільки в МС не передбачений статус спостерігача, такий статус може виникнути у України тільки після підписання договору про створення Євразійського економічного союзу, яке заплановане 1 січня 2015 року.

За його словами, теоретично президенти країн, що входять до МС, можуть прийняти рішення про введення статусу спостерігача в Митному Союзі, однак, за його словами, це недоцільно.

"Якщо раптом буде ухвалено рішення президентами про введення статусу спостерігача в МС, нам потрібно буде тоді створити новий міждержавний договір або внести поправки в існуючий, які передбачать наділення деяких держав статусом спостерігача", - уточнив перший віце-прем'єр.

"Якщо такий договір буде підписаний і кодифікований, то це можна і щодо Митного Союзу. Це обговорювалося, але потреби в цьому ніякої немає, тому що нормативна база МС зараз трансформується", - сказав Шувалов.

Він зазначив, що в процесі кодифікації всіх документів братимуть участь Україна і Киргизія.

"Ми в цій дискусії будемо намагатися виробляти універсальні правила, тому що, швидше за все, до цього Євразійського економічного союзу після його формування будуть приєднуватися і інші держави", - підкреслив перший віце-прем'єр РФ.

У свою чергу перший заступник міністра закордонних справ України Руслан Демченко повідомив, що "це абсолютно рамковий документ, який говорить про те, що ми почнемо підготовку з Євразійською комісією про юридичних засадах для нашого статусу спостерігача, не більше".

За його словами, зараз не йдеться про отримання статусу спостерігача, "зараз ми тільки створюємо умови, які з юридичної точки зору сформують цей статус, не більше".

У відповідь на уточнююче питання про те, чи означає це, що за результатами Україна не отримає цей статус, Демченко сказав: "Давайте почекаємо завершення зустрічі".

Як відомо, раніше президент Віктор Янукович заявив, що меморандум про отримання Україною статусу спостерігача в Митному союзі буде підписаний 31 травня в Білорусі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запустили ракети: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
Усі новини...