Правоохоронці відхрещуються від силовиків, які захищали Межигір'я від активістів

Середа, 29 травня 2013, 23:13

Жодне із правоохоронних відомств Київщини не підтвердило, що їхні співробітники відтісняли учасників акції під Межигір'ям, внаслідок якого затримали активіста.

Про це повідомила прес-служба групи громадського спостереження "ОЗОН", яка слідкує за мирними зібраннями.

Активісти звернулася до Міністерства внутрішніх справ та його керівника Віталія Захарченка із вимогою провести службову перевірку та встановити, працівниками якого правоохоронного органу є неідентифіковані "люди в чорному", які перешкоджали проведенню мирного зібрання під Межигір'ям 15 квітня 2013 року.

Люди в чорному
Люди в чорному

У тому випадку, якщо вказані особи належать до особового складу МВС України, "ОЗОН" вимагає розглянути питання щодо притягнення їх до дисциплінарної відповідальності.

Перш ніж звернутися до Захарченка, активісти надіслали інформаційні запити до Міністерства внутрішніх справ, міліції Київської області, Департаменту Державної служби охорони при МВС, Управління державної охорони, Вишгородського райвідділку міліції.

"Жоден із вказаних правоохоронних органів не підтвердив, що група осіб у чорному є його співробітниками", - повідомляє "ОЗОН". 

"Водночас, Департамент громадської безпеки та ГУ МВС України в Київській області кілька разів апелює до дій працівників "Беркуту", які, як свідчать фото- та відеоматеріали, здійснювали виключно "люди в чорному", - додали активісти.

Вони нагадали, що 15 квітня під резиденцією президента у селі Нові Петрівці було зафіксовано групу осіб у чорному форменому одязі, у бронежилетах, із гумовими кийками, раціями та іншими спецзасобами, але без будь-яких розпізнавальних знаків. 

"Вони відтіснили учасників мирного зібрання з початкового місця проведення зібрання, взяли у кільце частину протестувальників, затримали одного з активістів", - зазначили в "ОЗОНі". 

Люди в чорному
Люди в чорному

Окрім того, "люди в чорному" відмовилися представлятися на вимогу як учасників зібрання, так і громадських спостерігачів.

В "ОЗОНі" зазначили, що використання невідомого підрозділу правоохоронних органів без можливості їх ідентифікації є грубим порушення чинного законодавства та міжнародних стандартів.

"Люди в чорному" діяли у співпраці з працівниками ГУ МВС України Київської області, органами внутрішньої служби МВС України, підрозділами міліції особливого призначення "Беркут", - зазначили активісти. 

"Окрім згаданих двох вимог, у своєму зверненні до МВС "ОЗОН" висуває ще й вимогу системну - зобов’язати особовий склад МВС України, що здійснює охорону громадського порядку у форменому одязі, мати розпізнавальні знаки підрозділів (шеврони встановленого зразку)", - сказано у заяві.

Українська правда 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування