Меморандум із Митним союзом змусить Україну не йти проти його інтересів

Четвер, 30 травня 2013, 16:54

Меморандум між Україною і Митним союзом, у разі його підписання, дозволить Україні бути присутньою на засіданнях керівних органів об’єднання та отримувати копії ухвалених ними документів.

Про це йдеться у схваленому в Астані на засіданні Вищої Євразійської економічної ради на рівні голів держав проекті "Меморандуму про поглиблення взаємодії між Євразійською економічною комісією та Україною", який публікує DT.UA.

Згідно з документом, по-перше, Україні надається можливість бути присутньою на відкритих засіданнях Вищої Євразійської економічної ради; на відкритих засіданнях Ради Євразійської економічної комісії без права участі у принятті рішень; на засіданнях Колегії Євразійської економічної комісії без права участі у принятті рішень; а також направляти свої пропозиції в Євразійську економічну комісію.

По-друге, Україна "має право отримувати копії документів, прийнятих Вищою Євразійською економічною радою і Євразійською економічною комісією, за винятком документів, що містять інформацію обмеженого поширення (конфіденційних і для службового користування)".

По-третє, Україна "декларує наміри дотримуватися принципів, зафіксованих у документах, що формують договірно-правову базу Митного союзу і Єдиного економічного простору, і утримуватися від дій і заяв, направлених проти інтересів Митного союзу і Єдиного економічного простору".

Проект Меморандуму про поглиблення взаємодії між Євразійською економічною комісією та Україною
Проект "Меморандуму про поглиблення взаємодії між Євразійською економічною комісією та Україною"
Проект Меморандуму щодо взаємодії з Митним союзом
Проект Меморандуму щодо взаємодії з Митним союзом
 

По-четверте, "в цілях забезпечення взаємодії в рамках цього Меморандуму та обговорення питань, пов'язаних із подальшим поглибленням співробітництва, Україна визначає свого представника, наділеного необхідними повноваженнями".

По-п'яте, у тексті документа йдеться про те, що "меморандум не є міжнародним договором і не створює прав і зобов'язань, регульованих міжнародним правом".

Також у проекті документа передбачається, що меморандум буде застосовуватися з дати його підписання.

Документ має бути підписано прем'єр-міністром України Миколою Азаровим у Мінську 31 травня під час засідання Ради голів урядів СНД.

За інформацією DT.UA, переговори з узгодження тексту меморандуму тривають і в остаточний текст документа можуть бути внесені зміни.

З боку Євразійської економічної комісії переговори веде голова колегії Віктор Христенко. Українську делегацію очолює голова робочої групи щодо взаємодії з Митним союзом, віце-прем'єр Юрій Бойко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...