Деякі продукти можуть подорожчати через митні нововведення

П'ятниця, 31 травня 2013, 14:15

Витрати на розмитнення окремих продуктів харчування підвищилися на 30%, тому що Міністерство доходів і зборів ввело нову тарифну сітку.

Про це пише "Комерсант-Україна", посилаючись на імпортерів і митних брокерів.

Протягом травня імпортери овочів і фруктів зазнають складнощів із оформленням своїх вантажів, повідомили експерти проекту "АПК-Інформ: овочі та фрукти".

За їхньою інформацією, Міністерство доходів і зборів на початку травня переглянуло "імпортні довідкові ціни" на плодоовочеву продукцію, які митні органи застосовують як індикативні ціни, заборонені СОТ.

За інформацією митних брокерів, проблеми зачепили не лише імпортерів фруктів та овочів, але й усієї товарної групи 1-24 (продукти харчування).

"На початку травня Міністерство доходів і зборів підготувало нову тарифну сітку – базу даних митної вартості, а 28 травня з'явилося роз'яснення, що вартість застосовується не до ваги нетто, а до ваги брутто", - сказав один із брокерів. 

Жоден із представників імпортерів не прокоментував це офіційно.

В "АПК-Інформ" зазначають, що витрати на розмитнення овочів і фруктів у травні виросли мінімум на 30%.

"Це погано насамперед для кінцевих споживачів, адже імпортери будуть включати ці витрати у відпускні ціни на продукцію", - говориться в повідомленні компанії.

За словами митних брокерів, митна вартість кави збільшилася більш ніж на 50%.

"Тобто вони враховують не саму вагу продукту, але й вагу банки. Я не здивуюся, що скоро й вага транспорту, на якому везуть вантаж, також буде рахуватися", - сказав експерт цього проекту. 

У Міндоходів не підтвердили, але й не спростували наявність проблеми.

Директор із корпоративних питань Nestle в Україні й Молдові Геннадій Радченко зазначає, що митне оформлення в його компанії здійснюється у штатному режимі.

Ще один імпортер неофіційно сказав, що в них немає проблем з розмитненням вантажів, бо їхній дорогий товар підтверджений усіма необхідними документами, але визнав, що його колеги-імпортери скаржилися на проблему.

"Є така база даних, і декларована імпортерами ціна підтягується, щоб відповідати інформації митниці", - пояснив співрозмовник.

Учасники ринку відзначають проблеми не лише з імпортними вантажами, але й з експортом фруктів, ягід і зелені.

"У Мелітополі в повному розпалі збір черешні, і жоден постачальник не зміг відправити вантаж на експорт. При оформленні експорту інспектори вимагають сертифікати походження, а вони є не в усіх, адже найчастіше компанії закуповують товар у сільських мешканців. І взагалі такий сертифікат більше вимагає країна-отримувач", - сказав один із учасників ринку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування