Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кузьмін каже, що "плівки "Мельниченка" – доказ

Четвер, 13 червня 2013, 12:23

Перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін упевнений, що справу щодо замовників убивства журналіста Георгія Гонгадзе доведуть до логічного завершення.

Він також вважає, що "плівки Мельниченка" можуть вважатися доказом для суду, відповідно до практики Європейського суду з прав людини.

"Суд скасував постанову про порушення кримінальної справи щодо Леоніда Кучми, справа до розгляду в суді по суті не дійшла. На той момент діяв старий Кримінально-процесуальний кодекс, що дозволяє оскаржити постанову про порушення кримінальної справи, якою відкривалася процедура збору доказів", - зазначив Кузьмін у інтерв’ю газеті "День".

"Новий КПК, який набрав чинності з листопада 2012 року, виключив таку можливість. Для того, щоб проводити розслідування, сьогодні досить зареєструвати інформацію про злочин в Єдиному реєстрі досудових розслідувань, що і було зроблено ГПУ", - додав він.

"Інформація про злочин, здійснений щодо Гонгадзе, а саме інформація про замовників цього вбивства, була занесена до реєстру. Далі було відкрито кримінальне провадження. Цю дію слідчого оскаржити неможливо, тому справу буде доведено до логічного завершення", - заявив Кузьмін.

За його словами, на сьогодні справа про вбивство Гонгадзе розслідується, "слідча група працює над виявленням замовників злочину, а також над збиранням доказів їх вини".

Кузьмін не став коментувати рішення Конституційного суду щодо неможливості використання як доказу аудіозаписів, зроблених незаконно, але наголосив:

"На сьогоднішній день є "плівки Мельниченка". Вони долучені до кримінальної "справи" як докази – суду вони також будуть надані як докази. Що вирішить суд, оцінюючи ці докази, — подивимося. Але це буде рішення суду. Я ж звертаю вашу увагу, що слідством плівки були отримані від екс-майора Миколи Мельниченка легальним шляхом із дотриманням усіх передбачених законом процедур".

"Крім того, є щонайменше два відомі рішення Європейського суду з прав людини щодо аналогічних плівок у Європі, це справа Хан проти Сполученого Королівства (Великої Британії) – 2000 рік і Шенк проти Швейцарії – 1988 рік. ЄСПЛ однозначно висловився, що навіть якщо ці записи отримані з порушенням закону, то за наявності інших доказів у сукупності, плівки можуть бути використані в суді як докази, що і було зроблено", - сказав він.

"Тому ми вважаємо за необхідне надати "плівки Мельниченка" українському суду як докази і дати йому можливість ухвалити процесуальне рішення", - заявив Кузьмін.

Як відомо, екс-майор Управління держохорони Микола Мельниченко стверджував, що його записи, зроблені у кабінеті екс-президента Леоніда Кучми, свідчать про причетність Кучми до вбивства Гонгадзе.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування