Для виїзду Тимошенко за кордон не вистачає амністії і рішення Верховного суду

Неділя, 16 червня 2013, 10:16

Для того, щоб екс-прем'єр Юлія Тимошенко могла скористатися правом лікуватися за кордоном, проголошеним у ст. 36 Основ законодавства України про охорону здоров'я, має бути виконаний ряд умов.

Про це в своїй статті для ZN.UA пише доктор юридичних наук Микола Хавронюк.

Як зазначає автор, перед тим, як Тимошенко зможе виїхати на лікування закордон, спочатку вона має бути як мінімум умовно-достроково звільнена від відбування покарання (згідно ст. 81 КК України це буде можливо після відбуття нею не менше 2/3 призначеного строку покарання, тобто не раніше квітня 2016 року).

Або ж екс-прем'єр має бути звільнена від покарання на підставі закону про амністію (згідно ст. 4 закону "Про застосування амністії" це теж може відбутися не раніше квітня 2016).

Ще один варіант - Тимошенко має бути звільнена від покарання на підставі акта про помилування або ж невідбута частина  покарання має бути замінена більш м'яким видом покарання (згідно ст. 82 КК України це буде можливо після відбуття нею не менше 1/2 призначеного строку покарання, то тобто не раніше лютого 2014).

"Зазначені дати - лютий 2014 або квітні 2016 - могли б бути значно наближені, якби суд касаційної інстанції - після перегляду справи Верховним судом - визнав покарання не відповідним ступінь тяжкості злочину та особі засудженої та зменшив термін покарання Тимошенко хоча б на один рік" , - зазначив юрист.

Як відомо, напередодні захисник екс-прем'єра Сергій Власенко заявив, що отримав інформацію із лікарні "Укрзалізниці" щодо різкого погіршення стану здоров'я Тимошенко.

"Причини цього невідомі. Лікарі не можуть діагностувати проблему", - зазначив він і повідомив, що захист буде звертатися до лікарів клініки "Шаріте" з проханням якомога швидше прибути до України для проведення глибинного медичного обстеження Тимошенко.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування