Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На площі Таксим у Стамбулі почалися масові арешти

Неділя, 16 червня 2013, 19:54

Під час виступу Тайіпа Ердогана на площі Таксим поліція розпочала масові арешти маніфестантів. 

Виступ Ердогана відбувається в районі Казличешме. На нього зібралися близько 300 тисяч прихильників прем'єр-міністра.

Ще десятки тисяч людей продовжують прибувати на площу з різних районів міста і навіть сусідніх провінцій. Для забезпечення безпеки сюди стягнуто понад 1500 поліцейських.

Як зазначив на своїй сторінці у Facebook Осман Пашаєв, Ердоган "розповідає, що саме при ньому Стамбул позбувся гір сміття, при ньому Золотий ріг перестав смердіти, при ньому в Стамбул протягнули централізовано воду, побудувавши 180-кілометровий водопровід. За два роки його мерства в Стамбулі стало можливо дихати. Правду каже".

фото webtv.hurriyet.com.tr
фото webtv.hurriyet.com.tr
фото webtv.hurriyet.com.tr
фото webtv.hurriyet.com.tr
 фото webtv.hurriyet.com.tr

Місцеве телебачення транслює одразу два зображення - одне  - з місця промови прем`єра, інше - з площі Таксим, на якій продовжуються сутички мітингувальників з поліцією.

фото webtv.hurriyet.com.tr 
фото webtv.hurriyet.com.tr 

Перед тим у Стамбулі кілька сотень протестувальників впритул підійшли до поліцейського оточення площі Таксим з боку проспекту Істікляль.

Поліція намагалася домовитися з маніфестантами, щоб вони розійшлися, проте вони відмовлялися підкоритися, повідомляє "ИТАР-ТАСС".

Підрозділи поліції зайняли позиції на Істікляль, туди ж стягнуті водомети і броньовані автомобілі для придушення хвилювань.

Зіткнення маніфестантів з поліцією відбуваються поблизу площі Таксим. Недалеко від площі вулиці перегороджені барикадами, на яких розпалили вогнища.

Поліцейські застосовували проти протестувальників гранати з перцевим газом.

Влада закрила внутрішньоміської порт на Бешикташі, щоб люди з Азії не дісталися на мітинги громадським транспортом.

Протягом дня поблизу Таксим поліція затримала близько двох десятків людей, серед них - фанати футбольного клубу "Бешикташ", студенти-медики та професійні лікарі, які добровільно надавали допомогу постраждалим.

Турецьке агентство "Доган" повідомило, що п'ятеро журналістів місцевих ЗМІ затримані поблизу Таксимо. Репортери намагалися пройти через площу. У свою чергу полиця має розпорядження допускати туди тільки осіб з журналістськими посвідченнями або спецдозволів. У затриманих "прес-карт" при собі не виявилося.

Водночас заступник гендиректора державної телерадіокомпанії ТРТ Зейнель Коч написав на своїй сторінці у "Твіттер" про те, що він покинув займану посаду. За його словами, це рішення він прийняв у зв'язку з серйозними розбіжностями в думках з керівництвом компанії.

В Анкарі поліція вже двічі розганяла натовп із сотень демонстрантів, що зайняли площу Кизилай і проспект Мешрутіет. Відразу після закінчення заходів влади відкрили рух по проспекту Ататюрка.

В Ізмірі, де протягом останніх двох тижнів проходили порівнянні за масштабами з стамбульськими акції, в ці хвилини зібралося не менше 5-7 тис людей. Мітинг там проходить без порушень громадського порядку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування