Опозиція пожалілася, що Банкова хоче "узурпувати" суди

Понеділок, 17 червня 2013, 16:33

Влада планує змінити Конституцію під ширмою "гарантій незалежності суддів", що призведе до узурпації влади шляхом злиття виконавчої та судової гілок.

Про це йдеться у зверненні трьох лідерів опозиції до Європейської комісії "За демократію через право", яке опублікував глава "Свободи" Олег Тягнибок у своєму блозі на "Українській правді".

Вони нагадали, що адміністрація президента розробила проект закону "Про внесення змін і доповнень до Конституції щодо посилення гарантій незалежності суддів".

"Аналіз підготовленого законопроекту дає підстави для висновку про те, що передбачені в ньому зміни до Конституції не тільки не розв'яжуть наявної проблеми незалежності суддів, а навпаки – законсервують її, а у певних аспектах навіть посилять залежність суддів", - йдеться в заяві.

Опозиціонери зазначають, що "концептуальною вадою пропонованих змін до Конституції є те, що вони є фрагментарними і стосуються лише кількох окремих питань судочинства".

"Однією із ключових новел проекту є зміни, якими передбачається надати повноваження президенту призначати на посаду судді безстроково на підставі та згідно з поданням Вищої ради юстиції та усунути Верховну Раду від процесу обрання суддів", - вказують політики.

"Варто зазначити, що такі зміни суперечать основам конституційного ладу, оскільки, відповідно до преамбули Конституції, Верховна Рада, ухвалюючи Основний Закон 28 червня 1996 року, діяла від імені українського народу та реалізовувала суверенну волю народу, тобто одноразово виступала в ролі конституцієдавця", - йдеться у заяві.

"Таким чином, усунення Верховної Ради від процесу формування суддівського корпусу, відповідно до пропонованих змін, фактично означатиме усунення Українського народу від управління державою у частині добору суддівського корпусу", - уточнили вони.

Опозиціонери попросили Європейську комісію "За демократію через право" (Венеціанську комісію) бути "дуже уважними в частині експертної оцінки проекту закону, який підготувала адміністрація президента".

"Оскільки під благими намірами удосконалення судової системи фактично криється банальна спроба узурпації влади шляхом злиття виконавчої та судової влади", - підсумували вони.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування