За півроку роботи Ради з 2 тисяч законопроектів лише 45 стали законами

Понеділок, 17 червня 2013, 22:16

За перших півроку роботи Верховної Ради VII скликання депутати зареєстрували 1 958 законодавчих ініціатив, однак лише 45 з них стали законами.

Про такі проміжні результати моніторингу роботи парламенту повідомила Громадянська мережа "ОПОРА".

Найактивнішою фракцією стала ВО "Батьківщина" з 523 проектів законів та постанов. Не надто відстає від неї і найбільша фракція Партія регіонів – 509 ініціатив. Позафракційні депутати – 155 законопроектів, ВО "Свобода" – 110, Компартія– 106, "Удар" – 95.

460 міжфракційних законопроектів та постанов було долучено до загального парламентського доробку.

Дослідження Опори
Дослідження "Опори"

Топ-темою в законотворчості стало питання економіки і грошей – 492 такі законодавчі ініціативи було зареєстровано за перші півроку роботи Верховної Ради.

401 законопроект був присвячений політиці та державному управлінню, 350 – правоохоронній системі, 296 – соціальним проблемам. Найменше проектів законів і постанов стосувалися питанням оборони і безпеки – 15, зовнішньої політики – 14.

Тема економіки, грошей і господарства найбільше цікавила ВО "Батьківщину" (26 % її законопроектів були присвячені цьому), Партію регіонів (39 %) і КПУ (37 %).

ВО "Свобода" найбільше переймалася питаннями екології і довкілля – 22 % її законодавчих ініціатив стосувалися цієї теми.

28% проектів законів "Удару" були присвячені правоохоронній системі. Позафракційні депутати найбільше цікавились соціальними проблемами (30%). 47% міжфракційних законопроектів можна віднести до теми політики і управління.

Від початку діяльності парламенту VII скликання було прийнято лише 37 законів та постанов політичних, змістовних і 217 формальних нормативно-правових актів.

Найвпливовішим законоробом, безперечно, можна вважати президента Віктора Януковича, адже 13 його законопроектів стали законами.

На другому місці – Кабінет Міністрів – 10 законотворчих ініціатив були прийняті Верховною Радою. На третьому місці Олег Тягнибок і Олександр Єфремов – по 5 їхніх законопроектів стали законами.

Петро Симоненко, Арсеній Яценюк, Віталій Кличко і Віталій Ковальчук мають у своєму доробку по 3 змістовних законопроекти, прийнятих парламентом.

Найпопулярнішими серед депутатів є Комітет з питань бюджету – налічує 37 членів, Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин – 28, Комітет з питань податкової та митної політики – 27.

Найменше членів – по семеро – налічують Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів і Комітет з питань інформатизації та інформаційних технологій. Четверо депутатів не входять до жодного комітету.

За перші півроку роботи у Верховній Раді відбулися переформатування політичного впливу над комітетами.

18 квітня 2013 року 253 нардепи проголосували за внесення змін до Постанови про комітети ВРУ. Відповідно до неї парламентська більшість отримала контроль над 21 комітетом. Опозиція зберегла за собою перевагу в семи, один – залишився політично збалансованим.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News