Венеціанська комісія проти ідеї заборони пропаганди гомосексуалізму

Вівторок, 18 червня 2013, 15:11

Венеціанська комісія назвала законопроект про заборону пропаганди гомосексуалізму несумісний з міжнародними стандартами прав людини та Європейською конвенцією прав людини.

Про це йдеться у висновках ВК, зроблених за результатами аналізу українського законопроекту, пише "Інтерфакс-Україна".

Зокрема, ВК вважає, що даний законопроект є проблемним з точки зору застосовуваних міжнародних стандартів.

У комісії вважають, що він суперечить ЄКПЛ з кількох причин, зокрема, недостатньої точності формулювань, щоб відповідати вимогу "передбачено законом".

"Терміни, що використовуються в цих положеннях, таких як "пропаганда", "агресивна пропаганда", "просування", "негативно впливають" і так далі занадто неоднозначні, щоб відповідати стандартам "передбачуваності", - зазначено у висновках.

"Ці формулювання недостатні, щоб визначити умови, в яких вони застосовуються. Таким чином, сфера дії положень не обмежується сексуальним змістом, але застосовується до законних виявів сексуальної орієнтації", - йдеться у висновках.

Іншою причиною названо той факт, що "суспільна мораль", цінності і традиції, включаючи релігію більшості, і "захист неповнолітніх" в якості виправдання заборони на "пропаганду гомосексуалізму" не відповідають необхідним і відповідним вимогам ЄКПЛ.

"Знову ж таки, представлені заборони не обмежують відверто сексуальне утримання або непристойність, але служать прикриттям для обмежень, спрямованих на законне вираження сексуальної орієнтації", - констатує ВК.

"Венеціанська комісія нагадує, що гомосексуальність, як різновид сексуальної орієнтації, гарантується ЄКПЛ та не може вважатися таким, що суперечить моралі органами державної влади", - йдеться у висновках.

Крім того, там також вказано, що немає ніяких доказів того, що вирази сексуальної орієнтації негативно позначиться на неповнолітніх, чий інтерес полягає в тому, щоб отримати актуальну, відповідну і об'єктивну інформації про сексуальність, у тому числі сексуальних орієнтаціях.

Як відомо, у жовтні 2012 року парламент у першому читанні ухвалив закон №8711, що передбачає заборону пропаганди гомосексуалізму, спрямованої на дітей.

Згідно з законом, забороняється практично будь-яка публікація про ЛГБТ-спільноти.

Один із авторів закону Євген Царьков раніше виступав із заявами про те, що він виступає за прагнення повернути до Кримінального кодексу сталінську статтю за одностатевий чоловічий секс.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News