Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Голова МЗС Німеччини зазирне до Києва поговорити про Тимошенко

Четвер, 20 червня 2013, 11:40

Міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле у п'ятницю відвідає Київ, аби обговорити долю Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Візит відбудеться з ініціативи німецької сторони, передає "Deutsche Welle".

Голова німецького МЗС заїде до Києва на пів дня, дорогою до литовського Каунаса, і потім поінформує литовське керівництво про переговори у Києві.

21 червня Вестервелле зустрінеться з президентом Віктором Януковичем, прем’єр-міністром Миколою Азаровим та главою МЗС Леонідом Кожарою.

Крім того, голова МЗС Німеччини планує зустрічі з Євгенією Тимошенко, Віталієм Кличком та Арсенієм Яценюком.

У німецькому зовнішньополітичному відомстві зазначили, що на зустрічах ітиметься про те, наскільки Україна виконує вимоги ЄС, висунуті до підписання угоди про асоціацією з ЄС, а також "про остаточне розв'язання проблеми вибіркового правосуддя".

Як дали зрозуміти співрозмовники у Берліні, подальшій долі Юлії Тимошенко там приділяють центральне значення.

"Німеччина підтримує європейський шлях України. Ми хочемо налагодити тісніші зв'язки між Україною та ЄС і сподіваємося на підписання угоди про асоціацію восени. Але цей шлях асоціації з ЄС може відбутися лише на основі спільних європейських цінностей", - зазначено в офіційному анонсі візиту МЗС ФРН.

"Німеччина визнає прогрес, якого Україна вже досягла на цьому шляху. Однак подальші реформи, особливо в галузі правосуддя, є конче необхідні у наступні місяці. Німеччина готова підтримати Україну на цьому шляху", - додається у повідомленні.

Директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук пише у своєму блозі на "Українській правді", що Вестервелле заїде до Києва, "фактично, заради, одного месиджу (з приводу готовності прийняти у себе хвору Тимошенко)". 

"З ЄС для України тривають дебати, і це вселяє певний оптимізм", - також зазначає вона.

Експерт німецького Фонду Бертельсманна Корнеліус Охманн сказав DW: "Питання Тимошенко непокоїть німецьку громадськість. І якщо Україна прагне підписання Угоди про асоціацію з ЄС, то це означає, що це питання повинно бути вирішено ще до перемовин щодо саміту ініціативи ЄС "Східне партнерство" у листопаді у Вільнюсі"

Експерт Німецького товариства зовнішньої політики (DGAP) Штефан Майстер теж каже, що вирішення питання Тимошенко пов'язане з перспективами підписання угоди про асоціацію та про створення зони вільної торгівлі.

"Наголошується на тому, щоб спробувати таки підписати ці документи, вести перемовини – поки що неофіційні – аби звільнити Тимошенко, щоб знайти спосіб розв’язати існуючі проблеми до саміту у Вільнюсі", - сказав він.

Майстер додав, що в Берліні можуть навіть піти на компроміс, якщо й Україна "рухатиметься у цьому напрямку". "Триває пошук рішення, як підписати угоду, щоб при цьому обидві сторони зберегли обличчя", - зазначає Майстер.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування