Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Генпрокурора хочуть призначати на 7 років без шансу зняти його в Раді

П'ятниця, 21 червня 2013, 12:13

Проект змін до Конституції України пропонує збільшити термін повноважень генпрокурора з 5 до 7 років і виключити можливість висловлення йому недовіри у Верховній Раді.

Про це йдеться в Концепції внесення змін до Конституції України, текст якої оприлюднила газета "Комерсант-Україна".

"Встановити вимоги до кандидатів на посаду генерального прокурора, зберігши передбачений чинною Конституцією порядок його призначення та звільнення, продовживши строк перебування його на посаді до 7 років", - сказано в розділі VIII документу.

"Виключити із тексту чинної Конституції положення щодо висловлення Верховною Радою недовіри генеральному прокуророві, що має наслідком його відставку з посади", - додається у проекті і пояснюється, що "це, по суті, є формою політичної відповідальності, що несумісне із статусом генерального прокурора" .

Зазначається, що ці зміни відповідають рекомендаціям Венеціанської комісії.

Також пропонується ліквідувати функцію прокуратури щодо здійснення нагляду за дотриманням і застосуванням законів і функцію попереднього (досудового) слідства шляхом скасування пункту 9 Перехідних положень Конституції.

Крім того, наголошується на тому, що Венеціанська комісія не заперечувала, щоб повноваження прокурорів поширювалися і поза сферу кримінального права, "за умови, якщо останнє слово залишається за судом".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування